Fyra svenskar har inte gått att nå efter massakern

Uppdaterad 2015-06-29 | Publicerad 2015-06-27

Researrangören: "Vi är oroliga för dem"

Svenskar flygs hem efter massakern som tog 38 liv i turistorten Sousse i Tunisien. Samtidigt söker resebolaget Detur efter fyra resenärer från Sverige som de inte kunnat få tag på.

– Det är klart att vi är oroliga för dem, säger Staffan Jansson, presstalesman för företagets svenska avdelning.

LÄS MER: 38 dödade i terrordådet på tunisiska stranden.

Resebolagets svenska avdelning vet inte var i landet de fyra resenärerna från Sverige befann sig när turisterna mejades ned på stranden. De kan ha varit var som helst i landet.

– De har flugit med oss till Enfida men de har bokat resa med flygstol och därför vet vi inte var de är, säger presstalesmannen Staffan Jansson.

En person som flugit från Danmark har inte heller gått att nå. Staffan Jansson säger att de är oroliga för sina resenärer.

– Ja det är klart att vi är oroliga för dem. Vi vill komma i kontakt med dem så snart som möjligt.

"Försökt nå dem på telefon"

De resenärer som inte har varit i kontakt med resebolaget uppmanas att höra av sig till Deturs destinationspersonal i Tunisien.

– Vi försöker nå dem på telefon, det är den enda kontaktvägen vi har. Vi har också skickat meddelanden till dem med kontaktinformation, säger Staffan Jansson.

De flög hem en stor del av sina resenärer redan i går kväll. Enligt den information Staffan Jansson har fått ska de kvarvarande 39 svenskarna åka hem på måndag, med ett flyg till Köpenhamn och ett till Oslo.

Många har lämnat landet

Utrikesdepartementet har inte fått några indikationer på att några svenskar ska vara försvunna i landet.

– Jag har inga uppgifter på att det finns några saknade, säger Charlotte Lundqvist vid UD:s presstjänst.

Hur många svenskar är kvar?

– Det har jag inga uppgifter på. I går var det runt 200 i Sousse och ungefär 800 i landet. Sedan i går har ett stort antal av dem lämnat området.

"Inte trygg"

Laxåbon Henrik Forsbergs, 43, familj befinner sig i Port El Kantaoui, precis utanför Sousse. Han låg vid en pool i närheten av stranden när attacken inträffade. Först hörde han kraftiga smällar, sedan kom människor springande i panik.

Dagen efter turistmassakern håller de sig inne på hotellet.

– Vi har inte sovit mycket i natt, man känner sig inte trygg, säger han till TT.

Familjen kom i måndags och skulle ha semester i två veckor. Men nu vill de bara hem. De har rest med Deturs norska avdelning, och först var beskedet att hemresan skulle bli på måndag.

– Nu är det sagt att vi förhoppningsvis ska kunna åka hem i eftermiddag eller i kväll, säger Henrik Forsberg.

Ving ställer in – och flyger hem

Resebolaget Ving planerade att flyga hem sina kvarvarande 69 gäster på tisdag. Men efter att majoriteten av deras kunder vill lämna landet har hemresan tidigarelagts till i morgon, söndag.

– Vi erbjuder de som vill att få resa hem tidigare. Mina kollegor på plats har pratat med alla gäster och majoriteten har önskat att få åka hem. De som inte väljer att åka med får göra det på eget sätt, mest troligt med reguljärflyg, säger informationschef Magdalena Öhrn.

I natt meddelade Ving att de ställer in resten av säsongens resor till Tunisien.

Befinner du dig i Tunisien? Om du inte varit i kontakt med ditt resebolag uppmanas du att höra av dig. Önskar du komma i kontakt med oss på Aftonbladet når du vårt reporterteam på plats via tipsa@aftonbladet.se.

Följ ämnen i artikeln