”Folk kom springande med skräck i ögonen”

Uppdaterad 2015-07-05 | Publicerad 2015-06-27

PORT EL KANTAOUI. Allt mer blir känt om gårdagens blodiga terrordåd som dödade 38 personer – mestadels turister.

Enligt uppgifter kan två terrorister ha anlänt till stranden på vattenskotrar. På lördagen rapporterades om ivägkastade mobiltelefoner som hittats på havsbottnen.

Skådeplatsen för gårdagens terrordåd i Tunisien har återigen fyllts av människor efter att närmast ha tömts på folk efter dådet i går.

”Vi är nervösa”

Men nu är det främst journalister från hela världen och tungt beväpnade säkerhetsstyrkor som fyller gatorna. Port El Kantaoui kantas av stora turistresorter som erbjuder sina gäster all inclusive-upplägg. Men på lördagen - dagen efter terrordådet - ville de flesta tillresta bara hem.

– Vi är nervösa. Det enda jag tänker på är att jag vill hem till våra familjer, säger Åse Simonsen som bor bara 50 meter från hotellet där attacken ägde rum.

Samtidigt börjar allt mer bli känt om den eller de terrorister som i går tog sig in på ett poolområde och sköt vilt omkring sig, och kastade granater, i 30 minuter. 39 personer rapporteras ha dött, inklusive en misstänkt gärningsman.

”Hade skräck i ögonen”

Enligt obekräftade vittnesuppgifter kan en eller flera terrorister ha kommit till stranden på jetskis för att därefter röra sig upp mot stranden med automatvapen dolda under ett parasoll. Den franska radiokanalen Mosaique uppger att man hittat en av terroristernas mobiltelefoner på havsbotten - vilket styrker uppgiften om att männen kom från havet.

Henrik Forsberg från Laxå, som bodde på hotellet bredvid Hotel Imperial Marhaba befann sig i poolområdet när han plötsligt hörde smällar.

– Det kom folk springande med skräck i ögonen. Och när man hörde skottsalvor samtidigt förstod man att det är något allvarligt.

Sonen Filip Forsberg befann sig då redan på familjens rum. Innan attacken såg han två jetskis på havet som han reagerade på - de var svarta och inte vita och svarta såsom hotellets jetskis.

Misstänkt sköts ihjäl

– Vi har ju åkt jetski förut men de här såg inte ut som dem. De här var svarta. Det första jag tänkte var att de hade åkt hit med dem.

En av terroristerna sköts ihjäl på poolområdet efter att ett massivt polispådrag anlänt till platsen. En annan man uppges ha gripits i närområdet.

Om det var fler terrorister som var inblandade i attacken var på lördagen fortfarande oklart. I tunisisk tv rapporteras om att det kan ha varit så många som fem terrorister inblandade.

Men att det skulle pågår en terroristjakt efter ytterligare tre gärningsmän är inget som märks i åtminstone Port El Kantaoui. Om de tungt beväpnade poliserna förbereder sig på fler gripanden är inget som kommuniceras utåt.

– Jag kan inte kommentera det, säger ett till synes lugnt vakthavande polisbefäl vid en av infarterna till Port El Kantaoui.

Följ ämnen i artikeln