Leif GW om det nya Palme-spåret

Uppdaterad 2015-02-27 | Publicerad 2015-02-26

"Stämmer det ställs allt på huvudet"

Gamla vittnesuppgifter om att en tysk man ska ha pratat i en walkie-talkie i anslutning till Palmemordet utreds nu på nytt, avslöjar P4 Västerbotten.

Leif GW Persson kommer ihåg vittnesuppgifterna – och menar att de kan förändra hela utredningen.

– Om detta är sant, då jävlar är det tänka om som gäller. Det ställer allt på huvudet, säger professorn till Aftonbladet.

GW.

Sex dagar efter att Olof Palme mördades fick utredningsledaren Hans Holmér ett anonymt brev skickat till sig. Brevet var poststämplat i Skelleftehamn och var skrivet av ett vittne som förklarade att han befunnit sig i Stockholm under mordnatten och att han sett en tysk man prata i en walkie-talkie bara två minuter efter att Palme mördades och endast ett kvarter bort. Vittnet fick namnet Skelleftehamnsmannen i media och polisen efterlyste identiteten på mannen utan att lyckas hitta honom.

Trodde det var en polis

I dag utreder Palme-gruppen uppgifterna igen, efter att ett kommunalråd från Ånge klivit fram och sagt att Skelleftehamnsmannen är hans gamla kollega, rapporterar P4 Västerbotten.

Kriminologen Leif GW Persson berättar för Aftonbladet att han kommer ihåg uppgifterna, trots att de nästan är 30 år gamla.

– Jag minns det där tipset, det var mycket snack om det. Det slutade med att polisen avföljde det med förklaringen att det var en polis eller väktare som pratat i walkie-talkien. Vilket för sig inte är konstigt, för det var ett vanligt kommunikationsmedel på den tiden.

Om det skulle visa sig att uppgifterna stämmer anser Leif GW Persson att det förändrar hela Palme-utredningen. Då blir alla gamla teorier som funnits om mordet irrelevanta.

Tyder på fler personer

– Det skulle ställa allt på huvudet, även det som jag har skrivit i mina romaner. Stämmer det så är det inte en eller två gärningsmän vi pratar om. Utan då är det flera personer som omringat Palme och hållit uppsikt över honom under mordnatten. Och att mannen skulle prata tyska, det ställer till det. Jag har alltid gått runt med föreställningen att gärningsmannen är någon som har lokalkännedom om Stockholm, säger professorn till Aftonbladet.

"Bra att de utreder"

GW vill inte spekulera kring om vittnesuppgifterna är sanna eller inte, men han tycker att det är bra att Palme-gruppen utreder uppgifterna på nytt. Även om han har svårt att se hur utredarna skulle kunna fastställa en identitet på Skelleftehamnsmannen, 30 år efter att det anonyma brevet skickats in.

– Nu finns det nya poliser i utredningen som ser saker på ett annat sätt och det är bra att de utreder fler möjligheter. Men att det skulle komma fram till vem det var nu efter 30 år har jag svårt att se. Speciellt om han är död.