Skottland vill inleda direkta samtal med EU

Publicerad 2016-06-25

Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon vill inleda direkta förhandlingar med Bryssel för att skydda Skottlands plats i EU. Samtidigt utreds även en ny självständighetsomröstning. 

– En andra folkomröstning om självständigheten är definitivt ett alternativ och vi kommer vidta åtgärder för att sätta igång det arbetet, sa Nicola Sturgeon under lördagen.

Redan under fredagen, då brexit var ett faktum, flaggade Skottlands ledare Nicola Sturgeon att att en ny folkomröstning för att lämna Storbritannien kan bli aktuellt. Detta då hon menar att väljarna i Skottland gav ett kraftfullt stöd för att kvar i unionen medan väljarna i andra delar av Storbritannien valde att lämna. I Skottland röstade 62 procent för att stanna i EU.

”Vi ska skydda Skottland”

Att därmed tvinga Skottland ut ur EU mot folkets vilja menar Sturgeon skulle vara "demokratiskt oacceptabelt" och hon vill nu ha "omedelbara samtal med EU-institutionerna och andra medlemsstater för att utforska alla tillgängliga möjligheter att säkra Skottlands plats inom EU".

– Vi ska skydda Skottlands förhållande till EU, och kommer omedelbart att påbörja förhandlingar med EU för att undersöka alla möjliga alternativ för att skydda Skottlands plats i unionen, sa Sturgeon efter att den skotska regeringen haft ett krismöte under lördagen.

Under de närmsta dagarna kommer Sturgeon inrätta en rådgivande grupp med experter på juridiska, ekonomiska och diplomatiska frågor i syfte att få till ett EU-medlemskap.

Samtidigt pågår även arbetet med att förbereda en ny folkomröstning om Skottlands självständighet och enligt Sturgeon ligger planerna redan "uppe på bordet".

Arbetar med en ny folkomröstning

– Vi är fast beslutna att agera beslutsamt men på ett sätt som enar Skottland på vår väg framåt.

För att säkerställa att begäran om ett inträde i EU blir färdig inom den fastställda tidsplanen, kommer Sturgeon nu att vidta åtgärder för att säkerställa så att den nödvändiga lagstiftningen är på plats och hennes kabinett ska ha inlett detta arbetet redan under lördagsmorgonen.

Skottland röstade om självständighet från Storbritannien senast 2014. Då blev resultatet 55 procent för stanna. Men nu har förutsättningarna ändrats så pass mycket att en ny omröstning skulle kunna vara motiverad enligt Sturgeon.

För att få genomföra en ny omröstning krävs att Sturgeon får tillåtelse av Westminster samt att det måste finnas ett allmänt förtroende för att ett självständigt Skottland har ekonomiska möjligheter att klara sig själva.

EU-kommissionären avgår

En annan fråga som varit på tapeten efter fredagens folkomröstning är vad som nu händer med Storbritanniens EU-kommissionär Jonathan Hill. Enligt EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker får Hill själv avgöra om han vill stanna på sitt jobb eller inte.

– Det är i första hand ett personligt beslut för lord Hill, som jag beundrar stort som en erfaren politiker, säger Juncker till tidningen Bild på frågan om finansmarknadskommissionärens framtid.

Under lördagseftermiddagen meddelade Jonathan Hill att han avgår så fort en efterträdare kommit på plats.

– Jag tycker inte att det vore rätt om jag fortsatte som Storbritanniens kommissionär som om ingenting hade hän, säger han enligt Reuters.

Hills kommer dock att stanna kvar på sin post i några veckor innan Lettlands EU-kommissionär Valdis Dombrovskis tar över hans uppgifter enligt BBC.

Även Storbritanniens 73 EU-parlamentariker kan tvingas lämna sina platser innan den nuvarande mandatperioden löper ut 2019.

Vill inrätta ett nytt EU

– Många medlemmar i UKIP tillbringar sin tid i det europeiska parlamentet med att motarbeta den institution de tillhör. Eftersom de längtat efter att Storbritannien ska lämna EU kan jag inte tänka mig att de kommer att stanna längre än vad de behöver, säger han till Bild.

Under lördagen gick även Frankrikes ekonomi- och industriminister Emmanuel Macron ut och efterlyste "ett nytt projekt" för Europa, och menar att folket måste få ta ställning till detta i en folkomröstning.

– Men det måste ske inom bättre ramar, inte genom folkomröstning här och nu, i detta Europa, utan utifrån ett nytt projekt som man bygger tillsammans med de andra europeiska länderna. Därefter lämnar man över det till en folkomröstning, säger Macron enligt Reuters.