600 IS-anhängare dödade senaste veckorna

Publicerad 2016-04-17

Islamiska staten Sedan 2014 har terrorgruppen IS utfört massakrer på civila och ägnat sig åt systematiskt våld. Gruppens brutala framfart har tvingat hundratusentals människor på flykt.

600 IS-anhängare har dödats de senaste tre veckorna i attacker från den gemensamma koalitionen.

Flygattackerna ska sedan starten 2014 halverat antalet IS-krigare och inkomsterna till terroristgruppen har minskat kraftigt.

Den USA-ledda koalitionen av flygattacker mot IS som tog sin början i 2014 har sedan starten dödat mer än 26 000 jihadister, rapporterar CNN som hänvisar till en anonym myndighetskälla.

Antalet döda IS-anhängare i Irak och Syrien är en uppskattning då källan säger att omkring 20 000 dödats fram till slutet av 2015.

600 dödade på tre veckor

Nu kommer uppgifter om en ny stor förlust för IS. Bara de senaste tre veckorna ska 600 krigare ha dödats, skriver Daily Mail.

De gemensamma flygattackerna har sedan 2014 halverat antalet jihadistiska extremister i de IS-kontrollerade områdena, säger överste Steve Warren, talesperson för de amerikanska styrkornas IS-offensiv.

Han säger att terrorgruppens möjlighet att tjäna stora pengar varje dag genom att sälja olja på svarta marknaden och på så vis betala sina ”anställda” har minskat enormt.

Koalitionsstyrkor förbereder just nu en offensiv för att slå till mot kalifatets ”huvudstad” Raqqa i norra Syrien, enligt Warren.

Han menar att dödandet av flera höga IS-ledare har lett till att extremisterna känner ”paranoia och kaos”.

”Exceptionellt höga tryck”

– Precis som en boxare har Deash (IS) tagit flera hårda slag i mittenpartiet. Vi tror att knäna håller på att bli svaga, att huvudet börjar sloka och att de börjar känna effekterna av det exceptionellt höga tryck vi utsatt dem för under 20 månader, säger Steve Warren.

Översten sa att det bara skulle vara en tidsfråga innan antingen USA-ledda eller brittiska drönarattacker dödade den påstådda högsta ledare för extremistgruppen, Abu Bakr al-Baghdadi.

Följ ämnen i artikeln