Undvik fällorna när ni skaffar gemensam ekonomi

Uppdaterad 2018-08-29 | Publicerad 2008-05-15

”Skaffa ett gemensamt konto”

Det gäller att hålla sig i verkligheten när man flyttar ihop. Experterna är eniga: "Gör upp en gemensam plan."

Det är mycket som förändras när man bestämmer sig för att flytta ihop. Helt plötsligt har man två inkomster på gott och ont. Det finns fortfarande utgifter som ska lösas.

Charlie Söderberg är rådgivare i tv-programmet "Lyxfällan" och Ann-Sofie Magnusson är familjeekonom hos Ikanobanken och båda är överens om att man måste börja med att göra en gemensam plan.

Sätt upp mål

– Det är viktigt att man går igenom hur man vill ha det framöver, säger Ann-Sofie Magnusson.

– Sätt upp ett mål. Det är roligare om man vet vad man ska göra med ekonomin. Man kan sätta upp en bild på en bil och sätta upp på kylskåpet och markera hur på bilden hur mycket av den man har råd med i takt med att man sparar.

Stanna i verkligheten

Det gäller också att ta ett realistiskt grepp om situationen och inte skjuta upp sakerna på framtiden. Båda experterna anser att man bör starta ett gemensamt konto även om det kan ske på olika sätt.

– Man kan skapa ett konto för de gemensama utgifterna där man sätter in en lika stor summa och sedan behåller sina övriga pengar själv och gör vad man vill med dem. Eller så har man båda lönerna på ett konto, säger Charlie Söderberg.

Väljer man det första alternativet gäller det att man har en förståelse för hur det funkar. Annars kan det uppstå irritation. Om den ena parten har en högre lön får den personen också mer över efter den gemensama uppdelningen och kan därmed lägga mer på sig själv.

– Det får inte bli en mental rättvisefråga där den ena tänker: "Han gick och köpte en jacka, då kan jag köpa det här." På så sätt kan ekonomin bli en farlig fråga, säger Charlie Söderberg.

Klassisk fälla

Ann-Sofie Magnusson talar om att många par går i en klassisk fälla när de flyttar ihop.

– Det är inte ovanligt att kvinnan handlar mat, gardiner och möbler. Medans mannen köper tv, bil och båt. Är man sambo äger man det man köpt själv och vid en delning tar man med sig det man äger och då är möblerna kanske inte lika mycket värda, säger hon.

Det viktigaste rådet från Charlie Söderberg är att ha koll på den juridiska verkligheten.

– Skriver man allt på en person för att den ena har en betalningsanmärkning. Så kommer allt stå på den personen om det tar slut. Det går inte att säga "Det tar vi när det dyker upp" för den personliga situationen och förståelsen är kanske inte densamma då, säger han.

Följ ämnen i artikeln