Space X sportbil fortsätter sin rymdresa

TT

Uppdaterad 2019-07-24 | Publicerad 2018-02-07

Det mesta har än så länge gått enligt planerna för raketen Falcon Heavy, som ska gå i omloppsbana runt solen efter att ha lyft från Florida. Både rymdforskare och den svenska rymdministern är entusiastiska efter den lyckade uppskjutningen.

– Uppdraget gick så bra som någon hade kunnat hoppas, sade Space X vd Elon Musk till AFP efter uppskjutningen.

Den omtalade entreprenören tillade sedan att detta antagligen var det mest fantastiska han någonsin beskådat.

Tisdagens uppskjutning var en testomgång för Space X. Den hade alltså ingen betald nyttolast, utan med i raketen fanns en röd Tesla Roadster, enligt Musks egen uppgift. Han är ju även ägare till biltillverkaren Tesla.

Efter att ha tagit sig igenom det så kallade Van Allen-bältet, där bilen riskerade att skadas av hög strålning och laddade partiklar, fortsätter nu en resa som i princip skulle kunna pågå i en evighet. Målet är att bilen ska hamna i en elliptisk omloppsbana, på liknande avstånd från solen som planeten Mars.

Långsiktigt mål

Annars handlar det långsiktiga målet för Elon Musk om att skicka människor till Mars. Vid vilken tidpunkt detta blir möjligt för Space X eller någon annan aktör är inte känt, men Jan-Erik Wahlund, forskare i rymdfysik vid Uppsala universitet, menar att det kanske inte ligger så långt borta.

– Om raketerna fungerar hos Nasa så gissar jag på någon gång mellan 2025 och 2030. Men det förutsätter som sagt att allt fungerar och att pengarna fortsätter rulla in.

Uppskattas av ministern

Möjligheten att återanvända avfyrningssteg och annat material är en av de egenskaper som Space X-raketerna har fått mest uppmärksamhet för. Under gårdagen hakades de tre startraketerna loss från farkosten och föll därefter tillbaka ner mot jorden. Två av dem landade som planerat på sina plattor, men den tredje kraschade i havet.

Återvändandet är något som uppskattas av den svenska rymdministern, Helene Hellmark Knutsson.

– Nu ser vi att den här tekniken utvecklas och det kan vara viktigt även för det europeiska samarbetet när vi bygger och skickar upp satelliter inom våra satellitprogram, säger hon till TT.

Det lyckade försöket väcker entusiasm också hos Jan-Erik Wahlund.

– Det visar att det går att göra på det här sättet. Space X är en bra bit på väg att göra rymdresor billiga, även för större rymdfarkoster och senare också med bemannade sådana. Den här utvecklingen kommer fortsätta och öppna ytterligare dörrar för mänsklig utforskning av solsystemet, säger Wahlund.

Följ ämnen i artikeln