New Hampshire-valet väntas bli extra viktigt i år

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-08

Demokraten Barack Obama och republikanen John McCain låg bäst till när New Hampshires primärval inleddes.

En seger är nästan en förutsättning för att få flytta in i Vita huset.

Valdeltagandet i New Hampshire var mycket högt, sade den ansvarige för delstatens primärval, Bill Gardner, på tisdagskvällen svensk tid, rapporterar AFP.

Resultatet från New Hampshires primärval får alltid stort genomslag. Men i år blir det mer än vanligt enligt professor Andrew Smith, statsvetare vid University of New Hampshire.

Ännu återstår nomineringsval i 48 delstater och huvudstadsdistriktet. Men nu är alla blickar riktade på New Hampshire, där rekordmånga – en halv miljon – väntas delta i primärvalet.

Vårvärme

Väljarna skulle rösta på vem de vill se som sin kandidat i presidentvalet i november. Slutresultatet beräknades vara klart under natten mot onsdagen, svensk tid.

– New Hampshire är alltid en av de allra viktigaste bland de tidiga primärvalsstaterna, säger Smith till TT, medan han njuter av solsken och oväntad vårvärme på Elm Street i centrala Manchester.

– Men i år, när det är så väldigt lite tid mellan New Hampshire och nästa primärval – en vecka till Michigan – tror jag inte någon kan stoppa det ”momentum” som vinnarna i New Hampshire får. Det pressade schemat innebär att valet här är viktigare i år än någonsin.

Att de tidiga primärvalen spelar roll syntes samtidigt tydligt i nationella opinionsmätningar som presenterades på tisdagen.

Kampanjvecka

För bara tre veckor sedan ledde New York-senatorn Hillary Clinton med 15 procentenheter före Illinoissenatorn Obama i mätningar där hela USA:s väljarkår representeras.

Men efter Iowa-valet och en intensiv kampanjvecka i New Hampshire är nu Obama ikapp. Den senaste mätningen från Gallup visar att båda ligger på 33 procent nationellt.

Och den före detta New York-borgmästaren Rudy Giuliani har tappat ledningen bland republikanerna på nationell nivå.

Giuliani, på 20 procent, är omkörd. Vinnaren i Iowa-valet förra veckan, baptistpastorn Mike Huckabee, får 25 procent nationellt. Båda flåsas i nacken av New Hampshire-favoriten, Arizonasenatorn John McCain, på 19 procent.

På en våg

Den nya storseger som Obamas väntas få i New Hampshire bygger till stor del på att många av New Hampshires 44 procent oberoende väljare valt att lägga sin röst på honom.

– Jag rider på en våg. Och ni är vågen, sade han på ett kampanjmöte timmarna före det att valet inleddes.

I samtliga presidentval under perioden 1952–1988 hade vinnaren – om han inte valdes om – först vunnit i New Hampshire.

Bill Clinton blev 1992 ett undantag från denna regel, men han kunde i alla fall mynta segrarfrasen ”Comeback Kid” efter att ha kommit starkt på slutet och blivit tvåa trots en intensiv smutskastningskampanj.

TT