Ryssland kan placera kärnvapen 30 mil från Sverige

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-09-23

”Kan leda till en kränkning av balansen i Europa”

Ryssland hotar att placera missiler som kan bestyckas med kärnvapen i Kaliningrad, knappt 30 mil från Sveriges kust.

Utspelet är ett svar på USA:s planer på att utöka kärnvapenarsenalen i Europa, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Missilerna skulle kunna nå viktiga delar av Sverige, säger försvarsexperten Peter Mattson.

En militär källa säger till den ryska nyhetsbyrån Interfax att det handlar om så kallade Iskandermissiler, som kan bära kärnvapen och nå mål på 28–50 mils avstånd. Enligt Dagens Nyheter, som också rapporterat om det ryska hotet, kan dessa placeras i Kaliningrad. Det är en rysk enklav som ligger 26 mil från Gotland.

Missiler som placeras där skulle kunna nå nästan ända till Stockholm. Inom träffradien ligger städer som Malmö, Visby, Växjö, Linköping och Norrköping.

– De skulle kunna nå viktiga delar av Sverige. Bland annat ligger viktiga marin- och flygbaser inom missilernas räckvidd. Det är inte bra. Det gör att hotbilden mot Sverige förändras, säger Peter Mattson, expert på Rysslands militära utveckling på Försvarshögskolan.

”Återställa balansen”

Enligt den tyska tv-kanalen ZDF tänker USA placera ut 20 kärnvapenbomber av typen B61-12 på den tyska flygbasen Büchel. Detta kan komma att ske senare i år.

Enligt Ryssland är innebär USA:s agerande en upptrappning av den militära spänningen i Europa.

– Ytterligare amerikanska kärnvapen skulle kunna leda till en kränkning av den strategiska balansen i Europa, och det kommer naturligtvis att kräva att Ryssland vidtar lämpliga motåtgärder för att återställa den strategiska balansen, säger Vladimir Putins talesman Dmitrij Peskov till Interfax.

Enligt en källa till nyhetsbyrån har dock inga beslut fattats än så länge.

– Vi tittar på den här frågan, men det slutgiltiga beslutet kommer att fattas efter en noggrann analys av potentiella hot.

Kan sätta ut kärnvapenbomber

De ryska planerna på stationerade kärnvapen i Kaliningrad är dock inte nya.

– De har hotat med det länge. De har nog också sannolikt övat med missiler där även om det inte finns några där i nuläget, säger Peter Mattson vid Försvarshögskolan.

Utvecklingen innebär att säkerhetsläget i Sveriges närområde försämras, menar Mattson.

– Det är en upptrappning. Läget har förändrats dramatiskt på bara ett och ett halvt år, sedan krisen i Ukraina inleddes.

Han fortsätter:

– Ryssland och Nato-sidan står närmare varandra rent fysiskt nu. Ryssland har styrkor nära sin gräns och Nato har trupper i Baltikum och Östeuropa. Det är ett sätt för Nato att visa att man menar allvar med att man är beredd att försvara Baltikum mot eventuell rysk aggression.

Hur sannolikt är det att Ryssland kommer att genomföra någon form av angrepp?

– Läget är svårbedömt. Jag tror inte att Ryssland har tillräckliga resurser att göra något i nuläget. Det som sker nu är mer ett sätt att visa upp vilka förmågor man har på olika platser, säger Peter Mattson.