I dag avgörs rättegången i kidnappningsmålet

Publicerad 2012-05-02

I slutet av förra året kidnappades en 25-årig student. Han fördes till ett hus i Västerbotten och hölls fången i en vecka. Tre personer står nu åtalade för människorov och i dag ska rättegången avslutas i Uppsala tingsrätt.

De tre åtalade personerna är en kvinna, 23 år, en manlig läkarstudent, 26 år och en man ”husägaren”, 26 år. Den ende som erkänt är den 26-årige husägaren. De andra två nekar till brott.

Från början sa den misstänkte 26-årige läkarstudenten att hela kidnappningen handlade om en svensexa. Han har därefter ändrat sin historia och istället sagt att det handlade om en pr-kupp som den kidnappade helt var med på.

Nekar till brott

Den 23-åriga kvinnan, som också varit tillsammans med 26-åringen, beskriver kidnappningen som en ”överraskning”. Den tredje misstänkta personen, husägaren, har däremot erkänt och beskrivit detaljerat hur allting gick till.

Det var i december förra året som den 25-årige studenten, son till en känd miljonär i Linköping, försvann från sitt hem i Uppsala där han studerade. Han hölls fången i ett hus i Västerbotten under en veckas tid innan polisen hittade honom. Anledningen till kidnappningen sägs vara utpressning.

Just nu pågår slutpläderingarna i fallet i Uppsala tingsrätt.

– Det här är ett av de få ärenden under min karriärer jag kände att målet nästan var vunnet när han återfanns vid liv, sa Lars Hedvall, kammaråklagare enligt TT.

”De lekte med döden”

Enligt honom har kidnappningen satt spår och han menar att de tre som står åtalade varit ”väldigt, väldigt vårdslösa” mot den 25-årige miljonärssonen.

Bland bevisen finns bland annat att de misstänkta sökt information om hur mycket av sömnmedlet Stilnoct som man kan ta utan att dö.

Kammaråklagare Lars Hedvall menar att det bevisar att de misstänkta visste att de lekte med döden.

Under veckan i huset blev 25-åringen slagen och fasthållen och han liknar det med en tortyrsituation.

”Kunde ha dött”

Åklagaren yrkar på minst 14 års fängelse för den 26-årige mannen och hans 23-åriga exflickvän. Han tycker inte att den så kallade fångvaktaren och husägaren bör få mindre än tio års fängelse.

I fallet Siba-Fabian dömdes tio års fängelse ut. Fabian Bengtsson hölls fången under 17 dagar men förhållandena vid den kidnappningen var bättre och han sövdes inte ner som 25-åringen gjorde.

– Han kunde ha dött av medicinen eller frusit ihjäl. Man får titta på vad som hade hänt om han dött, säger Lars Hedvall.

26-åringens advokat, Bengt-Göran Hugosson kommenterar åklagarens straffyrkanden med att straffet måste bli avsevärt lägre eftersom vi har ett normalstraff för mord i Sverige på tio år. Han förklarar också att 26-åringen ändrat motivet för kidnappningen, först svensexa – sen pr-kupp, för att han ville vara lojal mot sin uppdragsgivare som i detta fall var den kidnappade själv enligt 26-åringen.

Under rättegången tittade inte de åtalade på varandra en enda gång, skriver TT. Den 23-åriga kvinnan grät till en början. Hon fick en skarp tillsägelse när en anhörig visade upp en lapp med ett meddelande till kvinnan.

Så planerades kidnappningen

Runt den 13 december: Den 26-årige läkarstudenten ringer och bokar en skåpbil på hyrbilsfirman i Mölndal.

18 december: Förre husägaren, Gösta Dahlström, postar nycklar och köpekontrakt till 26-åringen.

16 december: Köpet av den övergivna skolan i Robertsfors görs upp på Blocket. Den andra av de nu häktade 26-åringarna blir ägare till huset mot en köpe­skilling på 50 000 kronor.

25–26 december: Den 26-årige läkarstudenten befinner sig, enligt sin pappa, i Malmö. Enligt uppgift till polisen försöker han via internet köpa elchockbatonger och knockoutdroppar från en person i staden.

27 december: På förmiddagen köper den 26-årige läkarstudenten en bil, en röd Renault Clio, i Linköping. Den säljs som reservdelsbil för 3 000 kronor och kokar när de vid 15.30-tiden är framme vid hyrbilsfirman i Mölndal, där de hyr skåpbilen.

28-29 december: Någon gång under natten misstänker polisen att den 25-årige studenten förs bort från sin lägenhet i den hyrda skåpbilen.

2 januari: Den 23-åriga kvinnan och den 26-årige läkarstudenten grips i en bil på E4 utanför Uppsala.

3 januari: Polisen ­efterlyser skåpbilen.

4 januari: Fångvaktarens pappa pratar med sin son på telefon, han uppger då att han är i skolan i Robertsfors. Klockan 13 ­befrias den kidnappade 25-åringen från källaren av polis. Den 26-årige husägaren grips.

5 april: Åtal väcks.

Här är de åtalade

Kvinna, 23, åtalad för människo­rov

Psykologstudent. Blev vän med den kidnappade 25-åringen för ungefär ett år sedan. Enligt åklagaren hade hon sannolikt redan då tankar på att hon skulle kidnappa 25-åringen tillsammans med sin pojkvän. Polisen har hittat bevis i form av nätkonversationer från i maj förra året där bortförandet diskuteras.

Tidigare ostraffad.

Förnekar all inblandning och tror att hon blivit utnyttjad.

Man, 26, åtalad för ­människorov

Läkarstudent och den som förefaller ha varit drivande i planeringen och ­genomförandet av kidnappningen.

Har en kärleksrelation med den 23-åriga kvinnan.

Inte tidigare bekant med 25-åringen.

Fyra avsnitt i kriminalregistret för trafikförseelser. Är även under utredning för försök till grov utpressning tillsammans med 23-åringen.

Förnekar brott och hävdar att kidnappningen var en del av en svensexa.

Man, 26, ”fångvaktaren”, ­åtalad för människorov

Köpte det hus i Västerbotten där den kidnappade 25-åringen hittades.

Har jobbat som tidningsbud.

I en liten sinnesundersökning finns misstanke om att en allvarlig psykisk störning kan föreligga.

Han uppger att ”han försäkrat sig om att personen de skulle kidnappa inte skulle skadas fysiskt.”

Har i förhören berättat att han skulle få motsvarande nio miljoner kronor för sin medverkan.

Bekant med den andre misstänkte mannen sedan tidigare.

Tidigare ostraffad.

Erkänner vissa faktiska omständigheter.