Kolla din p-bot - den kan vara fel

Uppdaterad 2012-04-27 | Publicerad 2012-04-26

Har du fått en p-bot?
Kolla lappen – du kan spara hundralappar.

Även om lagstiftningen har ändrats sedan Mårten Wikforss skrev Felparkerarnas handbok tror han att p-bolagen än i dag skriver felaktiga böter.

– Det finns nog ingen som gått igenom så många fall som jag, det var fullständigt godtyckliga bedömningar, jag gick igenom flera hundra sådana överklagade ärenden, säger han. 

Var småpetig

Genom kartläggningen av p-lappar till sin bok lärde Mårten Wikforss sig hur man kan slippa betala dem. Bästa spartipset är att kontrollera boten noga - den kan vara felaktigt skriven.

– Man ska vara småpetig om man får en helt enkelt. Man får verkligen kolla att den är rätt och utfärdad enligt regelverket, de är skyldiga att uppgifterna är korrekt till alla delar som med tids- och platsangivelser, säger Mårten Wikforss. 

Godtyckliga bedömingar

Mårten Wikforss som i dag är presschef på Volvo, fick idén till handboken för fjorton år sedan när han jobbade som reporter på TV4:s Kalla Fakta. I arbetet med boken lärde han sig att det kan vara svårt att undvika att bli lappad. Och att få rätt mot p-bolagen.

– När jag skrev boken var det svårt att veta vad som gällde och det var nästan omöjligt att inte åka dit. Om man ändå gjorde det, hade bolagen ingen koll på hur de skulle bedöma ärendet. De gick inte på gamla rättsfall utan de gick lite på vad de tyckte lät bra, det var fullständigt godtyckligt och det var en stor inkomstkälla för många kommuner. Och det ser säkert precis likadant ut idag.

Har du själv sluppit undan några p-böter?

– Ja, det har jag nog. Men jag har nogsamt aktat mig för att få dem, kunskap fungerar, säger Mårten Wikforss.