Fattiga i Södertälje får ingen gravsten

Uppdaterad 2013-08-02 | Publicerad 2013-08-01

Kommunen sparar pengar – drar in begravningsstöd

Bengt Thelander, södertäljebo och tidigare socialchef, är upprörd över kommunens nya sparsätt.

Södertälje kommun har det tufft ekonomiskt – och drar in på gravsten och dödsannons för de allra fattigaste.

– Så här får man bara inte bete sig. Det är ett fult sätt att spara pengar på, säger Bengt Thelander, södertäljebo och tidigare socialchef.

Södertälje kommun har bestämt att de som inte har råd att betala sin egen begravning – och saknar anhöriga med möjlighet till det – får vara utan gravsten och dödsannons, skriver Länstidningen Södertälje. Det handlar om människor som är beroende av försörjningsstöd eller får det knapert på slutet.

"Inte värdigt"

– Varje människa som blir långvarigt sjuk och får det svårt ekonomiskt riskerar att hamna i en omärkt grav. Det är inte värdigt, säger socialarbetaren och tidigare socialchefen Bengt Thelander till Aftonbladet.

Enligt Socialstyrelsens rekommendationer bör alla kommuner ge ekonomiskt bistånd till de som saknar möjlighet att betala begravningskostnaderna. Där ingår förutom kostnaderna för att ta hand om stoftet och begravningsakten också kostnaden för gravsten.

Går att överklaga

Enligt Bengt Thelander går det att överklaga ett avslag till förvaltningsrätten och på så sätt få biståndet till gravsten och dödsannons. Men det vet inte många om menar han. Och det utnyttjar kommunen.

– Gamla och döda har inte någon möjlighet att överklaga, det här är ett fult sätt att spara pengar på, säger Bengt Thelander.

Boel Godner (S), kommunstyrelsens ordförande, säger att beslutet var nödvändigt för att rädda ekonomin.

Prioriterar barn och unga

– Södertälje är den kommun i Sverige som har högst kostnader för försörjningsstöd. Vi betalar ut cirka 300 miljoner kronor om året. Vi har fått skära ner i alla våra verksamheter för att kunna prioritera barn och unga. Ibland får man fatta beslut man inte vill fatta, säger hon.

Hur mycket pengar det är som egentligen sparas kan inte Boel Godner svara på. Men flera av de Aftonbladet pratat med säger att det inte rör sig om någon stor summa.

Obetydlig besparing

Riktvärdet för vad grav­stenarna tidigare fick kosta var cirka 6 600 kronor. Förra året fick cirka 50 avlidna personer hjälp med försörjningsstöd.

– För kommunen är det inte en särskilt stor post, säger Tommy Jernert på Södertäljes försörjningsstöd.

Kommunpolitikern Staffan Norberg (V) reserverade sig mot beslutet när det togs tidigare i år.

– Det är hjärtlöst. Dessutom handlar det om en obetydlig summa pengar som sparas in totalt. Jag tycker att en moralisk gräns passerades när det här beslutet gick igenom, säger han.

Det här är begravningsstöd

Socialstyrelsens rekommendation är att det ekonomiska biståndet bör motsvara kostnaden för en begravning i Sverige och i regel inte vara högre än ett halvt basbelopp. Förutom kostnader för det som hör samman med att ta hand om stoftet och begravningsakten, bör biståndet även kunna omfatta kostnad för gravsten med inskription och transport till gravplats i Sverige.

Rätten till bistånd står inskriven i socialtjänstlagen. Ansökan görs till socialtjänsten via den kommun där den avlidne bodde.

Källa: Fonus