Grevefejden på Trolle Ljungby är över

Av: Aftonbladets lokalredaktion

Publicerad:
Uppdaterad:
Trolle Ljungby slott och fideikommiss har anor från 1300-talet. Det har funnits inom släkten Wachtmeister sedan 1800-talet.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Trolle Ljungby slott och fideikommiss har anor från 1300-talet. Det har funnits inom släkten Wachtmeister sedan 1800-talet.

Det blir ingen inskrivning av det omdebatterade jakträttsavtalet som satte miljoner på spel. Därmed kan den inflammerade striden på det anrika fideikommisset öster om Kristianstad vara över, rapporterar Kristianstadsbladet.

Striden har handlat om vem som på lång sikt ska ha rätten till jakten på godset Trolle Ljungby. Greve Hans-Gabriel Trolle-Wachtmeister, 96, har tidigare gett godsets jägare Linus Larsson ensamrätt på jakten – som är värd miljoner – till ett mycket förmånligt pris. Avtalet skrevs under i maj 2019.

Det var när Larsson ville att avtalet även skulle skrivas in i fastighetsregistret, det vill säga även gälla i händelse av en ny fastighetsägare, som bråket tog fart.

Anhöriga till den gamle greven protesterade. Den utpekade arvingen till godset, Carl-Fredrik Wachtmeister, sa rakt ut att den gamle greven lurats att skriva under och lät även Fideikommissnämnden få skriftligt på saken.

Allt tog stopp när Lantmäteriet begärde in ett klargörande från Fideikommissnämnden. Nämnden flaggade för att avtalet visserligen inte behövde tillstånd, men inte heller skulle vara bindande längre tid än den gamle greven lever. Något som fick godsets jägare Linus Larsson att dra tillbaka sin begäran om inskrivning i fastighetsregistret. Ärendet är nu avskrivet sedan 18 december.

Arvtagaren Carl-Fredrik Wachtmeister petades i somras från sitt jobb både på godset och i ABB:s styrelse. Orsaken är enligt tidningen att han offentligt ifrågasatte jakträttsavtalet.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE