Staten inför rätta i norska HD

TT

Uppdaterad 2020-04-21 | Publicerad 2020-04-20

Miljöorganisationerna Greenpeace och Natur och ungdom har stämt norska staten för att ha öppnat för oljeexploatering i Barents hav. Nu ska målet prövas av Högsta domstolen. Från vänster advokat Ketil Lund, Truls Gulowsen, ledare för Greenpeace Norge och Ingrid Skjoldvær, ledare för Natur och ungdom. Arkivbild.

Miljöorganisationerna Greenpeace och Natur och ungdom har förlorat i två rättsinstanser, men nu ska deras stämning mot norska staten prövas av Högsta domstolen.

Miljöorganisationerna stämde staten under 2016 för att den öppnat för utvidgad oljeexploatering i Arktis. Saken har prövats i två instanser, senast i januari i år då hovrätten frikände staten.

"Klimaträttsfallet i Högsta domstolen kommer att vara en stor spark i baken för alla norska politiker. De har inte ens lyckats göra vad våra rättigheter kräver av dem; Att bevara naturen och ett säkert klimat. Vi måste övertyga Högsta domstolen om att gränsen passerades när regeringen beviljade nya oljelicenser i värdefulla marina områden i Arktis", säger Therese Hugstmyr Woie, ledare för Natur och ungdom, i ett pressmeddelande.

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg stöder miljöorganisationerna och har donerat 250 000 norska kronor för arbetet med att stämma den norska staten.