Leila, 42, klipper av håret under demonstrationen i Stockholm

Publicerad 2022-09-28

Hundratals människor samlades på Norrmalmstorg i Stockholm för att visa sitt stöd för det iranska folket.

Samtidigt som flera partiledare talade skanderade folkmassan ”död åt diktatorn”.

– Folket demonstrerar utan vapen, men de slaktas på gatorna. Det gör ont i hjärtat att inte kunna hjälpa mer, säger Mandana Gohary, 50.

Leila Javid, 42, skakar sitt hår efter hon klippt av det med kökssaxen, mitt på Norrmalmstorg i Stockholm.

Efter det kommer tårarna.

– Det här är hemskt. Jag vill ha slut på det här. Jag vill att vi ska bli hörda. Vi behöver hjälp.

Hon är en av hundratals som samlades under onsdagskvällen i Stockholm för att visa sitt stöd för det iranska folket.

– Vi kan inte vara på gatorna i Teheran, men härifrån kan vi göra någonting. Och jag undrar, varför gör inte Sverige mer?

Leila David klipper av sitt hår.

Maktlöshet

Hon var inte ensam om att ställa den frågan. Medan politiker från höger till vänster talade skanderade folksamlingen att de vill att den iranska ambassaden i Sverige ska stängas.

– Jag är här för att sätta tryck på Sveriges regering. Det räcker med samarbetet med Iran, det räcker med att jobba med de här mördarna. Det räcker med att Sveriges utrikesminister tar på sig slöja och sätter sig med de här mördarna. Vårt folk dör, och ni sitter bara och snackar. Agera, det här är år 2022. Det räcker, säger Mariam Fordoori, 37.

Hon känner maktlöshet när hon tar del av alla filmer på sociala medier som trillar in.

– Det enda jag har gjort de här dagarna är att gråtit. Och bara delat, det är det vi kan göra.

”Vi kan inte jobba”

För en vecka sedan skulle Mahsa Zhina Amini, en kurdisk kvinna från nordvästra Iran, ha fyllt 23 år.

Men bara dagar före hennes födelsedag dog hon. Enligt hennes familj misshandlades hon till döds av iransk moralpolis, efter att hon gripits för att hon bar sin hijab på ett sätt som är olagligt i landet.

Mahsa Zhina Amini.

Frustrationen och sorgen efter Aminis död har varit gnistan som startade en demonstrationsvåg i Iran. På sociala medier sprids filmer på kvinnor som bränner sina slöjor och klipper sina hår.

Många av demonstranterna på Norrmalmstorg faller i tårar när den iranska nationalsången spelas. Mandana Gohary, 50, var där tillsammans med sin dotter.

– Vi kan inte jobba, vi sitter bara och gråter. Vårt hjärta är tillsammans med dem, för de kämpar för frihet och det får de inte. De slaktar kurderna, de slaktar iranier, alla turkar. Nord till söder, öst till väst, alla är drabbade. Vi sitter i samma båt.

Artisten Carola var på plats på Norrmalmstorg.

”Dödsryckningar från diktaturer”

På demonstrationen var flera kända ansikten, däribland artisten Carola Häggqvist.

– Det är så overkligt för oss i Sverige att sådant här sker. Men det är som att det är dödsryckningar från diktaturer och terrorism. De gör allt de kan nu, innan det bryts, säger hon.

Hon är tagen av det hon sett på sociala medier och känner ett starkt engagemang. Och hon tycker att det är viktigt att så många är här och demonstrerar.

– Men jag vill också se skillnad i verkligheten. Det är en lång väg, men samtidigt måste vi göra något. Vartenda litet steg är viktigt, vartenda inlägg är viktigt.