Julklapp på jobbet – så gör arbetsgivarna i år

Linnea Bergman/TT

Marielle Theander Olsson/TT

Publicerad 2022-12-24

Ett påkostat julbord plus en gåva – eller ingenting. Det är stor skillnad på vad anställda får i julklapp, visar TT:s enkät.

I Vilhelmina kommun får de anställda varken julklapp eller jultallrik.

– En enkel konsekvens av vår ekonomiska situation, säger kommunchef Karl-Johan Ottosson.

Under pandemin kunde de arbetsgivare som hade möjlighet slösa lite extra med julklapparna, när taket för skattefria gåvor tillfälligt höjdes.

Men i år är taket tillbaka på en lägre nivå, på max 500 kronor. En gräns som de flesta arbetsgivare håller sig inom, enligt Stefan Tengblad, professor i human resource management vid Göteborgs universitet.

– Annars ska arbetstagarna betala skatt på gåvan. Det blir inte så populärt, säger han.

Traditionen att ge en julklapp kan inte bara innebära guldkant för den anställda. Det kan även bidra till att stärka gemenskapen på arbetsplatsen, enligt Tengblad.

– Det är ganska smart av organisationer och företag att använda sig av det för att skapa en starkare relation mellan arbetsgivare och arbetstagare.

Får ingen julklapp – för tredje året

Men alla arbetsgivare utnyttjar inte möjligheten att ge en skattefri julklapp. Det här är tredje året i rad som de anställda i Vilhelmina kommun i Västerbotten varken fått någon julklapp eller julmat, på grund av kommunens tuffa ekonomi.

– Vi har i princip inköpsstopp på allt som inte är absolut nödvändigt. Då följer det med att vi inte har någon julklapp, säger kommunchef Karl-Johan Ottosson.

Ryggsäck, ostbricka eller en filt. Det har kommunanställda i Karlshamns kommun i Blekinge fått genom åren.

Men numera har många arbetsgivare i stället gått över till att ge presentkort, visar TT:s enkät. I Karlshamn får de kommunanställa ett presentkort på 150 kronor som gäller i centrumföreningens butiker.

– Det är en medvetenhet i det, att samtidigt som vi ger en julklapp passa på att gynna den lokala handeln, säger Marie Björnsson, HR-chef i Karlshamns kommun.

”Ansträngt läge i år”

Även digitala presentkort, där de anställda får välja mellan klappar via en portal är populärt. En del arbetsgivare skippar julklappen, och satsar på julmat eller julbord i stället.

– Det kan vara svårt att hitta en present som alla vill ha. Det är ganska mycket arbete med att handla in och lämna över, som man slipper om man ger ett julbord eller ett presentkort, säger Stefan Tengblad.

Inom Kriminalvården har man de senaste åren haft ett julbord – men ingen julklapp.

Men i år fick medarbetarna både och, efter beslut från myndighetens generaldirektör. De som jobbar inom Kriminalvården får i år ett gåvokort för 500 kronor, plus ett julbord för ungefär samma summa per person.

– Vi har haft ett väldigt ansträngt läge i myndigheten i år, och våra medarbetare runtom i landet har gjort ett väldigt fint arbete i år och tagit ett mycket stort ansvar, kommenterar Stina Nyström, HR-direktör inom Kriminalvården.

”Vi snålar alltid”

Kommuner med knackig ekonomi – och företag som gör stora vinster. Möjligheterna att ge anställda uppskattning till jul ser olika ut.

– Min bild är att det kan vara dyrare och mer påkostat i privata företag, i exempelvis konsultföretag och it-företag. Där tycker man kanske att man måste ligga på gränsen och ge så mycket som man får, säger forskaren Stefan Tengblad.

Christer Gardell, grundare och vd för aktivistfonden Cevian Capital, en av börsens allra största ägare, berättar att hans anställda – ungefär 55 totalt och 20 på huvudkontoret i Stockholm – får en bok i julklapp där han själv är vän till författaren.

TT: Får de bonus då – eller snålar ni med pengarna?

– Vi snålar alltid. Bonus ska alltid gå efter prestation. Det är alltid hårda krav för sådant, säger Gardell.

I Vilhelmina kommun hoppas kommunchefen Karl-Johan Ottosson på bättre ekonomi 2023.

– Vi hade velat visa uppskattning genom att i alla fall kunna bjuda på en jultallrik. Men tyvärr så är förutsättningarna inte så. Vi får hoppas att vi hamnar i ett bättre läge till nästa år.