Så vevade Biden mot Kina – utan att säga ”ballong”

Publicerad 2023-02-08

NEW YORK. Ordet spionballong nämndes inte en enda gång.

Men Joe Biden ilsknade till rejält och gick hårt åt Kina i sitt ”State of the Union”-tal till nationen i natt.

– Som vi klargjorde i förra veckan: Om Kina hotar vår suveränitet kommer vi agera för att skydda vårt land.

Strax före klockan 03 i natt steg Joe Biden in i Kapitolium för att hålla presidentens traditionella tal till nationen, ”State of the union”, inför kongressledamöter och tv-tittare.

Den senaste veckan har han fått massiv kritik av politiska motståndare för att den kinesiska spionballong som upptäcktes i förra veckan fick fortsätta sväva över USA i flera dagar innan den sköts ned i havet av militär.

PLUS: Dragkampen som kan avgöra stormaktskriget

Joe Biden talet i natt.

Nämnde inte ballongen

Många väntade därför spänt på vad han skulle säga om hotet från öst.

– Innan jag tillträdde handlade allt om hur Kina ökade sin makt och hur Amerika höll på att tappa sin plats i världen– inte längre!, sa Biden.
– Idag har vi tagit oss till den starkaste positionen på årtionden.

Men ordet ballong lyste med sin frånvaro.

–Som vi klargjorde i förra veckan: om Kina hotar vår suveränitet kommer vi att agera för att skydda vårt land. Och det gjorde vi, sa Biden kortfattat om nedskjutningen.

Talet levererades av en president som är under stor press:
För hemliga dokument som hittats i hans bostad, fortsatt med svajiga förtroendesiffror – och samtidigt väntas 80-åringen snart meddela att han ställer upp som presidentkandidat igen 2024.

En stor del av talet ägnade Biden därför åt att skryta om ekonomin, om den låga arbetslösheten och hans satsning på infrastruktur, som ett argument för att få förnyat förtroende.

Han underströk att han vill ha sund konkurrens, men att inte söker konflikt med Kinas ledare Xi Jinping.

”Made in America”

Dessutom trummade Biden fram ett Trumpdoftande budskap av ”Made in America” – att fler produkter och infrastrukturprojekt ska vara helt producerade i USA, snarare än i Asien.

Biden hävdade också att demokratier i världen blivit starkare medan autokratier försvagats under hans ledning.

Därefter verkade hans ilska koka över, och presidenten gjorde ett spontant avsteg från manus:

– Säg en enda världsledare som vill byta plats med Xi Jinping, nämn en enda! Nämn en enda!, skrek Biden upprepade gånger.

Under talet häcklades Biden av flera Republikaner, bland annat kongresskvinnan Marjorie Taylor Greene, som buade och högljutt skrek ”lögnare” när Biden sa att republikaner vill skära ner på socialbidrag och sjukförsäkringen.

Marjorie Taylor Greene passade även på att ta med en heliumfylld vit ballong in i kongressbyggnaden, för att håna Biden för det hon menar var senfärdig hantering av den kinesiska övervakningen.

”Det är bara en oskyldig ballong”, twittrade hon om sin politiska trollning.

Arkansas guvernör, Sarah Huckabee Sanders, tidigare Vita husets pressekreterare under Donald Trump, stod för Republikanernas officiella svar på presidentens tal. Hon menade att Bidens svaghet internationellt utgör en risk för amerikanerna.
– Presidentens vägran att stå upp mot Kina, vår största motståndare, är farlig och oacceptabel.

Följ ämnen i artikeln