Nu skärps kraven på ”fast fashion”-industrin

Publicerad 2024-03-13

Aftonbladets avslöjanden om modeindustrins mörka baksida har satt spår i EU:s politiska förhandlingar.

Nu vill EU-parlamentet tvinga ”fast fashion”-kedjorna att betala för sina sopor.

– Det vi beslutat i dag är ett led i att minska överproduktionen av kläder i världen, vilket krävs om vi ska komma bort från den verklighet ni avslöjat, säger EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP).

I fjol kunde Aftonbladet med hjälp av airtags avslöja hur kläder som H&M lovat att återvinna i stället skickas till länder som Benin och Ghana, där de ofta dumpas eller bränns okontrollerat och där klädsopor har skapat en miljökatastrof.

Reportagen har väckt stor uppmärksamhet – också bland politikerna.

De senaste månaderna har EU-parlamentet debatterat frågan om ett så kallat utökat producentansvar, som ska tvinga modekedjorna att betala en summa för varje sålt plagg som ska göra det möjligt att ta hand om det när det kastas.

Benin.

Under förhandlingarna har Aftonbladets granskning använts som ett påtryckningsmedel, berättar EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke (MP).

– Vi i gröna gruppen har lyft er granskning med andra politiska grupper, för att stärka vårt förhandlingsläge och som ytterligare bevis för vad som pågår. Den här typen av granskande journalistik spelar en jätteviktig roll för oss politiker, säger hon.

Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.

Stopp för sop-export

På onsdagen beslutade EU-parlamentet att införa producentansvaret, uppger Europaparlamentet. En fast summa, oklart hur stor, kommer att läggas på varje plagg som säljs.

– Det vi beslutat i dag är ett led i att minska överproduktionen av kläder i världen, vilket krävs om vi ska komma bort från den verklighet ni avslöjat. Samtidigt får vi finansiering till insamling, återvinning och återbruk, säger Alice Bah Kuhnke.

Tanken är att man inte ska kunna exportera sina sopor under skenet att det är second hand .

– Det här är ett steg i rätt riktning, även om mycket mer krävs, säger Bah Kuhnke.

Ghana. Kor söker söker mat på ett berg av textilier.

”Står för mänskligt lidande”

Hon är kritisk till hur modeindustrin – och de stora fast fashion-kedjorna – sköter sig i dag.

– Modeindustrin står för enormt stora utsläpp och mänskligt lidande. År efter år lovar företagen att bättra sig. Samtidigt fortsätter försäljningen och utsläppen att öka.

Frågan om ett utökat producentansvar kommer nu att skickas vidare till Europeiska rådet – alltså medlemsländerna – för förhandlingar. Sedan tidigare har EU beslutat att alla länder från den 1 januari 2025 ska ha obligatorisk insamling av textilavfall.

Liz Ricketts, medgrundare till miljöorganisationen The Or Foundation i Ghana, anser att förslaget som EU-parlamentets tagit är otillräckligt och att grundförståelsen för problemet brister.

Bättre klädsortering i Europa kan inte lösa avfallsproblemet i Afrika, menar hon.

”Otillräckligt”

– Kläderna som för närvarande kommer till Kantamanto (reds.anm en stor klädmarknad i Ghana) har redan sorterats som lämpliga för återanvändning och ändå lämnar 40 procent marknaden som avfall.

Enligt Ricketts har snabbmodet suddat ut värdet av second hand-kläder och hon vill nu att EU-politiken riktas in på att minska den globala klädtillverkningen.

Modekedjan H&M välkomnar i en kommentar till Aftonbladet EU-parlamentets beslut:

”Vi är positiva till ambitiös lagstiftning på EU-nivå kopplat på det här området och vi har länge varit i dialog med beslutsfattare kring detta. Vi anser att EPR-lagstiftningen kan bidra till att industrin kan ta steg framåt när det gäller att återanvända och återvinna textilavfall och vi ser fram emot nästa steg i processen.”