EU-chefen: ”Vi slutar inte förrän han är fri”

Publicerad 2023-09-05

Svenske Johan Floderus, 33, som är gripen i Iran ska friges.

Det är beskedet från EU:s utrikeschef Josep Borrell.

– Vid varje diplomatiskt möte, på varje nivå, har vi lyft frågan. Outtröttligt. Vi slutar inte förrän han är fri, säger han.

Följ ämnen
Iran

Det var när den svenske EU-diplomaten var på semester i Iran i april 2022 som han greps av iranska myndigheter.

Sedan dess har Johan Floderus suttit fängslad – i över 500 dagar.

Under ett möte i Spanien berättade Josep Borrell, EU:s utrikeschef, för media att det ligger högt på agendan att få Floerus fri.

– Jag vill verkligen understryka att jag personligen och hela mitt team på alla nivåer i tätt samarbete med svenska myndigheter och mannens familj har tryckt på för att Iran ska frige honom, säger Borrell.

EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Misstänks för spioneri

I måndags uttalade sig även utrikesminister Tobias Billström.

”Regeringen har arbetat och arbetar mycket intensivt med fallet. Personen i fråga är godtyckligt frihetsberövad och ska därmed släppas omedelbart", skrev han i ett uttalande till SVT.

Johan Floderus är gripen misstänkt för spioneri i Iran. Gripandet kom kort efter en livstidsdom mot iraniern Hamid Noury, som dömdes vid Stockholms tingsrätt förra året för grovt folkrättsbrott och mord. Nu prövas fallet i hovrätten.

Flera experter anser att anklagelserna saknar grund och menar att Iran vill använda Floderus som ett sätt att sätta tryck på Sverige för att kunna få Noury överlämnad.

Följ ämnen i artikeln