Mordutredaren sätter punkt efter 16 år

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2020-10-01

I 16 år har kriminalkommissarie Jan Staaf arbetat för att få fast dubbelmördaren som satte skräck i Linköping 2004. På torsdagen fick han till sist se domen falla mot förövaren.

– Det kan låta som en efterhandskonstruktion, men jag har faktiskt aldrig tvivlat på att vi skulle lösa det.

37-årige Daniel Nyqvist döms av Linköpings tingsrätt för två fall av mord till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det innebär att Jan Staaf, chef för utredningssektionen i polisområde Östergötland, kan sätta punkt för 16 års arbete med att hitta och lagföra mördaren.

– Det har varit en lång utredning med mycket hopp och förtvivlan. Nu kan vi till slut lägga det här bakom oss och gå vidare, säger han.

Upprättelse för anhöriga

Det känns bra ur flera olika perspektiv, säger han.

– Dels för att domen speglar åklagarens yrkanden, både vad gäller dom och påföljd. Och framför allt tänker jag på att det förhoppningsvis ger våra brottsoffer viss upprättelse så att de kan gå vidare med sina liv, och att förtroendet för polisen är allmänt fortsatt högt.

Redan på morgonen för dubbelmordet den 19 oktober 2004 – en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna höggs ihjäl till synes helt oprovocerat av en okänd gärningsman – kopplades Jan Staff in i polisutredningen.

Sedan dess har han som förundersökningsledare jobbat med ärendet kontinuerligt, tillsammans med flera andra. Men han säger sig aldrig ha tvivlat på att gärningsmannen skulle gripas.

– Jag har alltid trott att vi ska kunna lösa det här brottet genom att vi hela tiden haft stödet från allmänheten. Vi har fått in tips och uppslag hela tiden som vi haft att jobba med, så vi har helt enkelt inte kunnat lägga det här ärendet ifrån oss.

Nytt verktyg för polisen

I juni i år kunde Nyqvist till sist gripas med hjälp av en banbrytande släktforskningsmetod som utfördes av dna-släktforskaren Peter Sjölund. En tid före det hade polisen fått tips om Nyqvist, och hade troligtvis därmed gripit honom till slut även utan släktforskningsmetoden.

TT: Hade du föredragit om det hade lösts på det viset?

– Det har givetvis slagit mig att vårt idoga arbete under 16 år hade skördat frukt, med stöd av allmänheten, men jag är ändå glad över att vi fick prova på ett nytt spaningsverktyg som kan ge svensk polis verktyg och kraft att nå framgång i grova våldsbrott framgent, säger Jan Staaf.

Att man till slut fått svar på vad det var som hände är viktigt för Linköping, tror Jan Staaf.

– Jag inbillar mig, jag tror, att det här har varit ett ärr hos kommuninvånarna. Att de har känt en viss otrygghet, speciellt initialt, över att den här personen fortfarande är på fri fot, säger han.

– Jag är tämligen säker på att väldigt många känner tillfredsställelse med att man nu har löst det här brottet, och att man nu kan känna trygghet i att ingen mer ska falla offer för den här gärningsmannen.

Följ ämnen i artikeln