Svenska Luiza, 53, hjälper krigets flyktingar: Vi är rädda

Tiotusentals civila har flytt de blodiga striderna

Publicerad 2020-10-13

Efter två veckors blodiga strider råder en skör vapenvila i Nagorno-Karabach.

Men nöden är stor och nu är den svenska organisationen ADFA på plats i Armenien för att hjälpa de tiotusentals civila som flytt området.

– Barnen vi möter är psykiskt förstörda, säger svensk-armeniern Luiza Consta Sargsyan.

I två veckor har våldsamma stridigheter om området Nagorno-Karabach rasat mellan Armenien och Azerbajdzjan. Under lördagsmorgonen trädde en skör vapenvila i kraft från det som anses vara de blodigaste striderna på 25 år. Flera hundratals människor uppges ha dött hittills, enligt BBC.

Luiza Consta Sargsyan, svensk-armenier, är på plats i den armeniska huvudstaden Jerevan.

– Var femte, tio minut hör man ambulanser. Man förstår att många som kommer är skadade soldater eller civila från området, berättar Luiza.

Sirenerna hörs i bakgrunden under samtalet.

– Många som flytt berättar för oss att de utsatts för bombningar där och vi träffar skadade civila.

”Barnen vi möter kan inte sova”

Kulturpedagogen från Uppsala reste egentligen ner för att arrangera ett kulturevenemang. Men hon hamnade mitt i konflikten när tusentals som flytt strider i regionen började komma till staden. Hon bestämde sig för att starta en insamling och köpte mat, mediciner och kläder till flyktingarna.

– Förutom det behöver de psykisk hjälp. Barnen vi möter kan inte sova och de hoppar till så fort de hör bilar som tutar eller kör förbi. De är psykiskt förstörda, säger Luiza.

Många av de tusentals civila som flytt striderna har ingenstans att bo. Luiza har tagit in två studenter hos sig.

– Jag är vaken från klockan sju på morgonen och då får jag direkt tjugo samtal från folk som kommit hit och behöver någonstans att bo, som behöver mat eller mediciner. Jag pratade nyss med en kvinna som behöver varma kläder till sina barn, säger hon.

Nu har hon gått ihop med den svenska hjälporganisationen ADFA och hittills har de kunnat hjälpa ett tusental familjer på flykt. På mindre än två veckor har de samlat in 350 000 kronor och hjälpsändningar från Sverige håller på att ordnas med 30 ton mat, mediciner, kläder och andra förnödenheter.

Luiza har tagit in två studenter som får bo hos henne.

Oro för att konflikten ska växa

Upp emot 75 000 uppskattas ha flytt området och staden Stepanakert uppges vara en spökstad efter att en stor del av de 50 000 invånarna flytt.

Men många är kvar. Gränserna till flera av grannländerna är stängda och mot Armenien, vars gräns är öppen, är det farligt att ta sig ut, berättar Luiza.

– En del har inte kunnat fly, andra vill inte fly för att de hoppas att det här snart är över. De håller sig inne och försöker gömma sig från striderna.

ADFA hoppas kunna köra in hjälpsändningar även till konfliktområdet, men i nuläget bedöms det som för farligt. Luiza vittnar om en växande oro i den armeniska huvudstaden för att konflikten ska sprida sig.

– Det är en mycket orolig situation. Alla lyssnar på nyheterna hela tiden och är oroliga. Vi är rädda att konflikten ska nå in hit i Armenien. Kriget måste ta slut nu.

Anklagas för förbjudna klusterbomber

Azerbajdzjan anklagas för att använda förbjudna klusterbomber efter att spår av dem har hittats i områden där civila befinner sig. Azerbajdzjan har anklagat Armenien för detsamma, dock utan att ha lagt fram bevis ännu.

Den sköra vapenvilan bröts som utlystes under lördagen bröts redan samma dag den trädde i kraft, med explosioner natten mot söndagen och båda sidorna anklagar varandra för att ligga bakom nya attacker. Enligt Azerbajdzjan har Armenien utfört robotattacker mot staden Ganja natten mot söndagen, något de tillbakavisar.

Men enligt Ryssland, som förhandlade fram vapenvilan, är Armenien och Azerbajdzjan villiga att börja förhandla om en fredlig lösning på den långvariga konflikten.

Luiza Consta Sargsyan startade en insamling och köpte mat, mediciner och kläder till flyktingarna.