Tegnell: Sol och vind virusets fiender

Niklas Svahn/TT

Beatrice Nordensson/TT

Publicerad 2020-04-24

Folkhälsomyndigheten uppmanar människor att ge sig ut – och att hålla avstånd.

– Viruset trivs sämre utomhus. Solljus, vind och annat gör att det överlever mycket kortare tid, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Totalt 2 152 personer har avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige – en ökning med 131 personer det senaste dygnet.

Antalet bekräftat smittade har stigit till 17 567 personer, vilket är 812 fall fler än på torsdagen. Orsaken är en kombination av tre faktorer enligt Anders Tegnell: mer provtagning bland sjukvårdspersonal, mer provtagning på äldreboenden och en viss ökning av antalet inläggningar på sjukhus.

I Stockholm syns en uppgång av antalet smittade efter att man länge talat om en platå.

– Det är definitivt inte över, det ser vi inte minst på den här lilla uppgången i Stockholm igen, säger Anders Tegnell.

Han tar på nytt upp vikten av att följa myndighetens råd: stanna hemma om du är sjuk, håll avstånd till andra, skydda de äldre.

– Det går inte att slappna av, för då ser vi den här typen av ökning igen.

Mindre spridning ute

Folkhälsomyndigheten ser en tydlig eftersläpning när det gäller rapporteringen av antalet avlidna. Det kan bero på påskhelgen "som spökar fortfarande", då vården hade en mindre bemanning, enligt Tegnell.

Folkhälsomyndigheten brukar regelbundet uppmana människor att gå ut och röra på sig, men samtidigt hålla avstånd till andra. Efter de dagliga presskonferenserna klockan 14 genomförs numera intervjuerna utomhus. En anledning är att smittrisken är mindre utomhus än inomhus.

– Ja, så verkar det vara. Så är det med nästan alla luftvägsvirus. Är man utomhus och håller avstånd så fungerar det bättre än om man är inomhus i en stängd miljö och andas väldigt mycket samma luft, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Viruset trivs sämre utomhus. Solljus, vind och annat gör att det överlever mycket kortare tid och därmed får man mycket mindre risk vid vistelse utomhus. Det kan man se på studier på väldigt många luftvägsvirus.

Kan inte sitta närmre

De senaste dagarna har oroande rapporter kommit om trängsel på restauranger och uteserveringar. Många kanske i stället väljer picknickfilten på gräset.

TT: Kan man sitta närmare varandra för att man är just utomhus?

– Nej, det är inte en signal som vi vill skicka utan distansen som man smittar är ungefär densamma, säger Tegnell och upprepar att man ska hålla armlängds avstånd.