Pojkens egna ord i förhören

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-23

Polisen har svårt att tro på 15-åringens berättelse

MALMÖ/STOCKHOLM. Den 15-årige pojken hittade kroppen i ladan på familjens gård.

Han hittade också blodiga sängkläder på gården.

Till poliser på platsen ska pojken ha sagt att polisen ”går på fel ställen”.

I dag åtalades den 15-årige pojken för mord på sin 19-åriga syster på en gård i Vollsjö i Skåne i början av augusti. Han nekar till brott – men åklagare och polis tror att han ljuger.

"Går på fel ställen"

Enligt uppgifter i förundersökningen är det pojken själv som hittar sin syster död i ladan efter att ha flyttat på en skottkärra. Det är också 15-åringen som hittar ett blodigt örngott på gården efter att ha tagit sig förbi polisens avspärrningar – och pojken ska ha sagt till en polis på plats att polisen ”går på fel ställen”.

Hittade blodiga sängkläder

I förhören med pojken som nu blivit offentliga berättar 15-åringen hur han hittat de blodiga sängkläderna – men polisen har svårt att tro på pojkens berättelse. I följande utdrag av förhöret märks tydligt hur polisen har svårt att ”hänga med” i pojkens uppgifter:

Pojken: – Mm. När jag kröp här, bara att dom gick här vid här ungefär bara, dom gick här ute. Jag sa att dom måste gå igenom nässlorna för dom är typ nästan 1-1,5 meter höga.

Polisen: – Vad då?

Pojken: – Alltså jag vet inte om dom ville gå igenom nässlorna för det var inte där, det var ungefär där.

Polisen: – Vilka pratar du om nu?

Pojken: – Hundpatrullen.

Polisen: – Hundpatrullen.

Pojken: – Där var nässlor som är minst 1,5 meter höga och tistlar, hela här är bara tistlar och nässlor.

Polisen: – Är dom på fel ställen?

Pojken: – Jag såg att dom gick här vid ... så att dom lös på det. Sen gick dom ut så, dom gick aldrig dit. Men sen är här kanske någon som har gått så här...

Polisen: – Skall du leda dom till det stället...

Pojken: – Jag sa att jag kunde visa var det var.

Polisen: – Till vilket ställe vill du leda dom till eller vilket ställe konstaterade du att dom inte är på väg till fel ställen, förstår du hur jag pratar?

Pojken: – Mm. Ni kanske bara... man ser alltså det är bara som en ring runt om dom har gått. Det var inte där då, det var typ här, här ungefär.

Polisen: – Men (pojkens namn) där finns inga lakan där. Där har funnits lakan där.

Pojken: – Där?

Polisen: – Ja. Där har funnits och det har vi berättat för dig också på häktningsförhandlingen. Där fanns mycket lakan och annat som är blodiga, dom finns inte kvar där (pojkens namn).

Pojken: – Dom sa...

Polisen: – Men ändå så konstaterar du det och du berättar för dessa människor som står att det finns. Kan du förklara för mig hur detta går ihop?

Pojken: – Åklagaren sa att det var ungefär här.

Polisen: – Så där skulle kunna finnas lakan på flera ställen då?

Pojken: – Det vet jag inte.

Polisen: – Nej, (pojkens namn) det här håller inte, va. Det här håller inte (pojkens namn). Är det på detta sättet att du vet att där har legat blodiga lakan och sånt, är det på det sättet, för det här håller inte (pojkens namn). Du förstår det själv. Vi har finkammat här.