Reinfeldts attack mot USA och Kina

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-12-16

”De borde kunna göra väsentligt mer”

KÖPENHAMN. Hoppet om ett nytt klimatavtal blir allt mindre.

I dag gick statsminister Fredrik Reinfeldt till hård attack mot USA och Kina.

– Det går inte att lösa detta med mindre än att det blir större åtaganden från USA och Kina, säger han.

Det återstår två dygn tills ett nytt klimatavtal ska vara på plats i Köpenhamn. Men just nu går förhandlingarna mycket trögt. U-länderna vill ha en förlängning av Kyotoprotokollet, där bara i-länder ingår. Dessutom har USA och Kina hittills varit extremt ovilliga att binda sig till några långtgående klimatlöften. USA har till exempel bara lovat att sänka sina koldioxidutsläpp med ynka 4 procent jämfört med 1990, medan EU lovat sänkningar med minst 20, kanske 30, procent.

Carlgren: Kina och USA avgör

I eftermiddags kom statsminister Fredrik Reinfeldt till Köpenhamn för att försöka få de båda stormakterna att gå längre. Och han skrädde inte orden.

– Det är inte alls i nivå med vad som har krävts. De skulle behöva förflytta det och tydliggöra att de har växande ambitioner därefter, säger Fredrik Reinfeldt om USA:s löften.

Han kritiserar också Kina för att ha lagt ett bud som i praktiken inte innebär att de gör några förändringar alls.

– Ett land som har kapacitet och resurser, framväxande förnybar energisektor och stor potential när det gäller energieffektivisering borde göra väsentligt mer, säger han.

Även miljöminister Andreas Carlgren ställde i dag hårda krav på de båda länderna och sa i ett tal att Kinas och USA:s ambitionsnivå kommer att avgöra om man lyckas uppnå tvågradersmålet eller inte.

”Osannolikt att man kan enas”

Men hittills har varken piska eller morot haft någon effekt. Flera av de svenska företrädare som Aftonbladet talat med bedömer det som allt mer osannolikt att man kommer att lyckas enas kring ett gemensamt protokoll. Istället är den mest sannolika lösningen att det blir en fortsättning på Kyotoprotokollet för de länder som redan är med – och ett nytt protokoll för USA, Kina och u-länderna.

Det finns dock flera farhågor med denna lösning: Japan och Ryssland har till exempel sagt att man inte är intresserad av en andra omgång av Kyotoprotokollet och många ser det också som en risk att Kina och USA som hittills varit mycket ovilliga att förbinda sig till några långtgående klimatlöften, kommer att komma allt för billigt undan.

Följ ämnen i artikeln