Tung kritik mot nya FRA-lagen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-13

”Hela den här processen har varit ett sorgligt exempel på lagstiftning”

Den nya FRA-lagen ska förbättra den rådande.

Men kritiken är fortfarande stark.

– Hela den här processen har varit ett sorgligt exempel på lagstiftning, säger Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg.

I morgon väntas regeringens nya FRA-lagstiftning klubbas igenom i riksdagen. De nya reglerna ska ge ett ökat skydd för den personliga integriteten – men flera remissinstanser tycker att förslaget är bristfälligt.

I våras valde Anders Björck – mångårig moderat riksdagsledamot och försvarsminister i regeringen Bildt 1991-1994 – att avgå som ordförande för Försvarets underrättelsenämnd i protest mot den nya FRA-lagstiftningen. Han anser att komplementen till FRA-lagen som nu ska röstas igenom är otillräckliga.

”Vare sig integritet eller effektivitet”

– Jag lämnade ju underrättelsenämnden därför att jag alltså inte tror att den nya ordningen befrämjar vare sig integritet eller effektivitet, säger han.

– Det här är en oerhört komplicerad materia, då det gäller att vara både effektiv – det här kostar stora pengar – och också naturligtvis se till så att människorna kan vara trygga och har integritet, säger Anders Björck, som suttit i tolv år i nämnden som har till uppgift att övervaka bland annat FRA:s verksamhet.

– Det är helt enkelt en ganska rörig ordning som man nu har föreslagit, säger han.

Advokatsamfundet riktade svidande kritik mot det nya lagförslaget i våras och generalsekreterare Anne Ramberg tycker att förslaget med en ny specialdomstol som ska pröva signalspaningen är bristfälligt.

– Det man kallar för en domstol, är inte en domstol utan något helt annat, det är inte värt ordet ”domstol”, säger hon.

– I princip kan man påstå – och det var det väldigt många som hävdade med oss – att det här inte uppfyller kraven på en domstol enligt Europakonventionen, säger Ramberg.

Hur borde det se ut?

– I första hand tycker jag man borde lägga det inom ramen för domstolsväsendet. I andra hand skulle man kunna ha en nämnd som skulle ha en helt annan sammansättning. Att ha en domare som sitter i alla målen och möter samma person som ska begära det här tillståndet är inte bra.

– Den här så kallade domstolen kommer få en oerhörd makt. Det handlar ytterst om att göra avsteg från grundlagen, och ska man göra såna – vilket man kan göra under vissa angivna förutsättningar – då bör man ha en domstol som uppfyller kraven på vad man menar med en oberoende och kvalificerad domstol, och man ska inte vara hänvisad till generaldirektören vid FRA:s bedömningar.

Ramberg tycker – precis som Björck – att den aktuella lagstiftningen också är ineffektiv.

– Vad man åstadkommit nu är att man fått en dålig lagstiftning som inte ens ger Säpo rätt att få värdefull information. Som läget kommer bli är det så att om FRA får reda på att man ska spränga Rosenbad i luften så kan de i princip inte berättade det för Säpo. Det är lite ovanligt. Det visar bara på hur undermålig lagstiftning det är, säger Ramberg.

Vad är ditt budskap till försvarsminister Sten Tolgfors?

– Jag tycker att man borde ta ett steg tillbaka och göra en samlad översyn av den här lagstiftningen.