FBI erkänner att de missade varningen om Cruz

Publicerad 2018-02-16

FBI fick in flera tips om misstänkte skolskytten Nikolas Cruz.

Bland annat från en person i Cruz närhet som slog larm om att han hade en pistol och kanske kunde genomföra en skolskjutning.

Nu erkänner FBI att de inte agerade på tipset.

”Protokollen följdes inte”, säger FBI enligt New York Times.

FBI har fått in flera tips från allmänheten rörande den misstänkte skolskytten. En av tipsarna är en person som ska ha funnits i Nikolas Cruz närhet och uppgav att han ägde en pistol, uttryckte sig stötande på sociala medier och hade en ”längtan efter att döda människor”. Detta var så sent som förra månaden.

Ett annat tips kom i september från 36-årige Youtubeanvändaren Ben Bennight som såg kommentaren ”Jag kommer bli en professionell skolskytt”, undertecknad användaren ”nikolas cruz”

Bennight anmälde kommentaren både till Youtube och till FBI.

Dagen efter besöktes han av FBI-agenter på jobbet.

”De undrade om jag visste något om personen. Det gjorde jag inte. De tog en kopia av skärmavbilden och det var det sista jag hörde”, säger Ben Bennight till Buzzfeed News.

FBI erkänner fel

FBI erkänner nu att de inte följt de rutiner som finns gällande tips som kommit in i ärendet.

"Vi har bekräftat att protokollen inte följdes för informationen vi tagit emot", säger FBI enligt New York Times.

"Informationen lämnades inte till F.B.I. Miamis fältkontor, och ingen ytterligare utredning genomfördes vid den tidpunkten."

Enligt FBI så skulle tipset ha utretts om det hade kommit in till deras kontor i Miami.

FBI-chefen Christopher A. Wray säger nu att man ska se över arbetssättet gällande tips.

– Jag är fast besluten att komma till botten med vad som hände i den här frågan, samt att granska våra processer för att svara på information som vi mottar från allmänheten, säger han enligt BBC.

Han tillägger också att han känner en stor sorg för de familjer som förlorat anhöriga i skolskjutningen.

Sheriffen: Vi missade 20 samtal

Även polisen i Broward County, samhället i Florida där skjutningen ägde rum, tog emot varningar om Nikolas Cruz. Men inte heller de tog tipsen på tillräckligt stort allvar.

”Vi har upptäckt att vi har haft cirka 20 uppmaningar under de senaste åren angående mördaren”, uppger Browards sheriff, enligt NBC News.

Samtidigt uttalade sig chefen för FBI:s Miami-kontor om misslyckandet i att utreda allmänhetens upplysningar.

"Risken att FBI missar någonting finns alltid där. Vi gör vårt bästa. Vi har protokoll för att förhindra dessa saker. Vi kommer att titta på var och hur rutinerna brast och vi kommer att komma tillbaka starkare än någonsin tidigare”.

Följ ämnen i artikeln