Strategin: Vinna över kvinnorna

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-06

Fredrik Reinfeldt - som kvinnotjusare.

I höstens val tänker han vinna över kvinnorna från de rödgröna.

Bland annat genom sänkt skatt - för de som tjänar minst.

Om Sveriges män fick bestämma skulle Fredrik Reinfeldt förbli statsminister också efter höstens val.

Om kvinnorna fällde avgörandet skulle Mona Sahlin med största sannolikhet flytta in på Rosenbad i september.

Så säger opinionsmätningarna och det vet Fredrik Reinfeldt. När han talade inför flera hundra moderater i Upplands Väsby i dag vände han sig därför till kvinnorna. Budskap: Moderaternas politik gynnar Sveriges kvinnor. Reinfeldt tog bland annat regeringens jobbskatteavdrag som exempel och räknade upp hur mycket en undersköterska och en sjuksköterska tjänat på de senaste årens skattesänkningar.

”Ytterligare skattesänkningar”

– Vi är beredda att göra ytterligare skattesänkningar för de som tjänar minst och vi är beredda att ta den kampen i valet 2010, sa Reinfeldt.

Tidigare i veckan var det sänkt skatt för pensionärerna som sattes högst på statsministerns lista.

Vilken grupp är egentligen mest prioriterad?

– Väljarna väntar sig nog både att jag berättar om vad det i det korta finns utrymme för men också vilka idéer vi har för fyra år. Jag försöker ge besked för både och.

Alltså: Besked om sänkt skatt för landets pensionärer kan komma redan i vårbudgeten i april medan ytterligare sänkt inkomstskatt kan väntas om ett eller ett par år.

Brott och straff

En annan fråga som ska locka kvinnorna till Moderaterna är den om brott och straff. Fredrik Reinfeldt lyfte upp de många unga kvinnor som begränsar sitt sätt att röra sig på grund av rädsla för våld och hot.

– Det är en fråga som i mycket högre utsträckning oroar kvinnor än vad de oroar män, sa Reinfeldt efter sitt tal.

Sitt fokus på kvinnorna förklarade han så här:

– Moderaterna har inte varit tillräckligt bra på att beskriva Sverige och våra utmaningar på ett sätt som tillräckligt många kvinnor känner igen sig i. Och då ska jag bli bättre på det.