Bygg studentlyor i Skatteskrapan

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-08-28

Gör Skatteskrapan till Studentskrapan!

Annika Billström, oppositionsborgarråd (s), vill fixa 2 250 nya studentlyor när skattmasen flyr sitt berömda höghus.

– Bra idé, säger fastighetsborgarrådet Sten Nordin (m).

STUDENTDRÖM I REGNET Annika Billström, oppositionsborgarråd (s), vill göra om Skatteskrapan till studentlägenheter. Hon får överraskande borgerligt stöd nu när tusentalet skattehusanställda överger Skrapan.

Socialdemokraternas höjdarutspel ett år före valet får alltså överraskande positiv respons i borgerliga Stadshusstyret. Politikerna siktar in sig på att vinna unga väljare på att lösa studenternas kaos i Stockholm.

Krisen är akut. Runt 70 000 studenter konkurrerar om cirka 7 000 studentbostäder. 31 000 står i kö för ett studentrum.

– Skatteskrapan är ypperlig för studenterna med perfekt läge och goda kommunikationer, säger Annika Billström. 60 000 härliga kvadratmeter räcker till runt 2 250 lyor på 20–25 kvadrat plus gemensamma biutrymmen. Och fort kan det gå.

Stockholm har fått 106 miljoner i investeringsbidrag för att bygga nya studentbostäder men borgarna har bara utnyttjat 75 miljoner.

”Vi gör redan massor”

– Vi har inget emot förslaget, men vi gör redan massor för att få nya studentbostäder, säger Sten Nordin. 2 500 nya är på gång. Bland annat ska studentbostäder byggas ovanpå befintliga hus i Kista och så kommer 500 i Hammarbyhamnen, tyvärr försenade.

Skattehuset ägs av statliga Vasakronan.

– Vi har inte fått någon förfrågan om studentbostäder. Vår affärsidé är att hyra ut välbelägna kontor, säger ansvarige Mats Carlsson. Vi tänker renovera Skattehuset och ansluta till ett nytt hotell som byggs intill.

Höjdarboende på 103 meter

Något salupris finns inte för Skattehuset. Men det måste bli många hundratals miljoner. Om staden nu kan tänka sig att köpa.

– Bostäder ingår inte i vår verksamhet, men vi har upplåtit mark för bostadsbyggande i goda innerstadslägen och gör så även i Skattehusets omgivning, säger Mats Carlsson.

Skattehusets utropstecken vid Götgatan på Söder, 25 våningar i glas, betong och aluminium, invigdes 1959. Ritat av kände arkitekten Paul Hedqvist och skräddarsytt för Skattemyndigheten. Huset (lämpligt nog i kvarteret Gamen!) är drygt 103 meter högt. En studentlya på toppen torde bli stans mest eftertraktade höjdare.

Lennart Arnstad

Följ ämnen i artikeln