Så fixar du höstkrukorna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-09-09

Hösten är praktfull.

Njut av härligheten genom att byta blommor i krukor, lådor och rabatter.

Det finns gott om vackra, frosttåliga växter.

 Du behöver inte glömma de senaste årens favoriter: ljungen, prydnadskålen eller krysantemumen. Men varva med barrväxter och kärleksört. Höstens färg ska vara som trädens blad: orange, gul och roströd.

Det blå älskar vi svenskar, och i år finns massor av astrar i blått, från miniblommor till jättelika sådana.

På plantskolorna finns höstens perenner, som den blå höstgenitanian, den rosa höstanemonen, den

höga kransveronikan, den doftande anisörten eller den i dag återuppståndna solbruden, som blommar från sommaren ända in i oktober. Börja kanske med att sätta perennerna i kruka, för att sedan plantera i rabatten innan jorden frusit.

De föraktade tujorna och andra barrväxter sätts idag i krukor och till och med i lådor på balkongen. Dvärgklottujor lyser fint mot ljung eller murgröna. De överlever därtill.

Våga dig på ett högt gräs, som meterhöga japanska varianter. Finns med vita vippor, som blir än vackrare då de är frostnupna. För att inte tala om en enkel timotej bland cyklamen och paprikaväxter.

Det verkar tidigt för julgran på balkong eller tomt. Men dvärgblågranen lyser upp höstmörkret, och kan naturligtvis få ljus i sin klädnad när vintermörkret är här. De kan överleva i stora fat, men på utsatta kalla platser kan de behöva lite skydd om de inte jordslås. Krukan kan kläs med säckväv med grova rep och förblir då snygg.

Våga dig också på växter som du aldrig prövat tidigare. Bara en enda, som ajania, korallbär, veronika, eller skogsbräken.

Prydnadskålen är tacksam. Visserligen är den oftast bara ettårig, men du har prakt från höst in i februari..

8 knep: så överlever dina plantor

Lillemor Dahl

Följ ämnen i artikeln