Nato-attack i Libyen kan ha dödat 15

Publicerad 2011-06-25

Men Nato hävdar att de bara träffat militära mål

En ny Nato-attack kan ha krävt 15 civila dödsoffer i östra Libyen uppger landets nyhetsbyråer.

Men Nato menar att endast "legitima militära mål har träffats".

Samtidigt hördes ytterligare två explosioner i Tripoli under lördagen.

Den libyiska nyhetsbyrån JANA rapporterade på lördagen att stridsflyg från Nato bland annat hade träffat ett bageri och en restaurang i oljestaden al-Brega öster om Tripoli i en flygattack.

Nato nekar till civila dödsoffer

15 civila ska ha dödats och 20 personer skadats i staden under den andra dagen av flygattacker mot staden. Och JANA menar att ytterligare fem civila dödsoffer krävdes redan under fredagen.

Men Nato har kommenterat uppgifterna och hävdar att det inte finns något som pekar på att civila kommit till skada. Endast "legitima millitära mål" ska ha träffats.

Hårda strider har fallit i Al-Brega mellan Gadaffi-anhängare och rebellstyrkor, och det finns misstankar om att regeringsanhängarna ska ha flyttat in i byggnader i staden varifrån de styr sina attacker. Enligt Nato är det dessa som har träffats.

Ytterligare explosioner

Samtidigt hördes minst två stora explosioner i Tripoli på lördagen. Men det har ännu inte kommit några uppgifter om vad som har träffats.

Nato utreder också om flygattacken som skedde i måndags kan ha slagit mot ett civilt område i Tripoli, och krävt flera dödsoffer.

Gadaffis regering har vid flera tillfällen anklagat Nato för att sikta mot civila i luftöverfall medan Nato har svarat att de gör allt de kan för att undvika att civila kommer till skada.