Nu håller hela Europa andan

Publicerad 2016-06-23

I dag röstar britterna om de ska hoppa av unionen

Inne eller ute?

I dag röstar Storbritannien om man ska fortsätta vara en del av EU, eller om man ska lämna.

Hela Europa håller andan i väntan på beskedet, som väntas först fredag morgon.

Båda sidorna kampanjade intensivt in i det sista. Pre­miärminister David Cameron talade i går i Bristol, och tryckte­ på att om Storbritannien lämnar EU så finns det ingen väg tillbaka.

– Man kan inte hoppa från ett flygplan och sen klättra tillbaka via cockpit, sa han bland annat enligt BBC, och varnade för att en brexit skulle leda till ”massiva problem” för landet med ”omätliga skador” på framtida tillväxt, jobb och människors privatekonomi.

”Bryta oss loss”

Boris Johnson å sin sida, som representerar exit-sidan, genomförde en hastig miniturné genom landet. Han började på en fiskmarknad i London.

– Det är dags att inleda en helt ny relation till våra vänner och partners på andra sidan kanalen, sa han enligt AP, och fortsatte:

– Det är dags att bryta oss loss från det misslyckade och dysfunktionella EU.

De senaste mätningarna talar för en mycket jämn omröstning. Men om britterna är kluvna så tycks europeiska ledare vara desto enigare i sitt budskap till de som nu ska rösta: snälla, stanna.

Italiens premiärminister Matteo Renzi skrev i går en artikel i The Guardian där han uppmande britterna att inte göra sitt land ”a Britain less great”.

Ungerns Viktor Orban, som ofta har hutats åt av kollegor i EU, annonserade i måndags i Daily Mail: ”Beslutet är ert men ni ska veta att Ungern är stolt över stå bredvid er som medlemmar i Europeiska unionen.”

Ministern är orolig

Också på sociala medier kom förhoppningar från kontinenten:

”Håller tummarna för Remain-sidan i morgon­dagens omröstning, det är bara tillsammans vi kan tackla de utmaningar vi står inför”, twittrade Lettlands utrikesminister Edgars Rinkevics.

Sveriges EU-minister Ann Linde har till Aftonbladet sagt sig vara ”ganska orolig” för att Storbritannien ska rösta ut sig, och att det i så fall skulle ha negativa effekter för Sverige.

Omröstningen pågår nästan­ hela dagen i dag, först klockan 22 lokal tid stänger val­lokalerna. Sedan börjar rösträkningen och först på fredag morgon ”vid frukosttid” väntas ett resultat.

Oavsett resultat kommer den brittiska folkomröstningen att få konsekvenser för det europeiska samarbetet. Så medan svenskarna dukar fram sin midsommarlunch inleds ett nytt kapitel i Europas gemensamma historia.