Pappa hjälpte dömd mördare rymma – ”Han sticker”

Uppdaterad 2018-10-03 | Publicerad 2018-10-02

Sonen är dömd till 15 års fängelse för mordet vid ett gatukök i Malmö 2011.

Trots kriminalvårdarnas order om att ”ligga tajt på klienten” lyckades 28-åringen hoppa in i en röd bil – som kördes av hans pappa.

Nu döms pappan för att ha försökt hjälpa sonen att fly under en permission.

Det har gått sju år sedan det så kallade Gatuköksmordet i Malmö. En 19-årig man sköts till döds med flera skott och tre män dömdes för mordet.

En av dem avlossade aldrig något skott men bar med sig vapnet och gav det till en av skyttarna. Både tingsrätten och hovrätten dömde honom för mord.

Han fick ett 15-årigt fängelsestraff och kommer att friges villkorligt tidigast 2022. I en intervju med Expressen har han sagt att han är oskyldigt dömd och på något sätt tänker lämna fängelset innan dess.

”Ligga tajt på klienten”

Den nu 28-årige mannen sitter på Skänningeanstalten och var på en bevakad permission i Motala i december förra året. Kriminalvårdarna som var med hade fått order om att ”ligga tajt på klienten”, enligt polisens förundersökning. Tidigare har det nämligen funnits uppgifter att familjen velat få ut sonen från fängelset.

Han hade handlat en jacka och efter ett besök på Motormuseet var det dags för lunch. 28-åringen hade precis köpt en cd-spelare samt ett par hörlurar när en av kriminalvårdarna var tvungen att gå på toaletten.

Då släppte 28-åringen påsarna och sprang iväg, enligt polisens förundersökning.

– ”Han sticker”, skrek kriminalvårdaren flera gånger till sin kollega i radion.

Den dömde mördaren hoppade in på passagerarsidan i en röd Golf – vid ratten satt hans pappa.

Pappan, som bor i södra Sverige, säger i polisförhör att han blev orolig när han pratade med sin son på telefon dagen innan.

– Han sitter oskyldig i fängelse och mådde dåligt, säger pappan i förhör.

Pappan visste att sonen skulle ha permission och säger att han körde upp till Motala i hopp om att stöta på honom vid torget.

Körde försiktigt

Plötsligt öppnades bildörren.

– Han kommer in och säger: "Kör, kör!", säger pappan.

Han gjorde som sonen sa, men körde försiktigt eftersom det var halt ute. Kriminalvårdaren hann dock se registreringsnumret på flyktbilen och polisen stoppade bilen kort därpå. 28-åringen fördes då tillbaka till anstalten.

Pappan har hela tiden nekat till brott och säger att han bara ville fika med sonen.

Nu har pappan dömts för främjande av flykt. Påföljden blev villkorligt och han ska betala 7200 kronor i böter.