Forskarnas rädsla – ny mutation från Kina: ”Vi kan se en explosion”

Publicerad 2022-12-30

Italienska Lombardiet lamslogs våren 2020 när covid spreds som en löpeld genom regionen.

Nu har landets hälsomyndighet inlett obligatorisk inrese-testning igen och 52 procent av resenärerna från Kina bar på smittan.

– Stora smittvågor följs ofta av nya varianter, säger doktor Stuart Campbell Ray.

För två år sedan drabbades Lombardiet i norra Italien av en enorm coronavåg. Höga dödstal och skräckbilder från sjukhusen i städerna Bergamo och Milano skakade Italien.

På grund av den skenande smittspridningen i Kina har Italien valt att införa obligatorisk inrese-testning av resenärer från landet. USA, Japan och Indien har fattat samma beslut, samtidigt som Australien och Storbritannien valde en annan väg, skriver BBC.

Kina har lättat på sina restriktioner och planen är att restriktioner för resande ska lättas den 8 januari.

Forskare är oroliga över att spridningen kan innebära nya mutationer av viruset.

– Kina har en befolkning som är väldigt stor och det finns begränsad immunitet. Det verkar vara en miljö där vi kan se en explosion av en ny variant, säger doktor Stuart Campbell Ray, expert på infektionssjukdomar vid John Hopkins University till nyhetsbyrån AP.

Kabinpersonal i skyddskläder på ett plan från New York till Kina.

Jämför med boxning

En stor del av vaccineringen i Kina skedde för mer än ett år sedan, vilket betyder att en stor del av immuniteten har avtagit.

– Stora smittvågor följs ofta av nya varianter, säger Stuart Campbell Ray.

Doktor Stuart Campbell Ray jämfört nya varianter av smittan med boxare.

– De lär sig att undvika de färdigheter du har och anpassar sig för att kunna ta sig runt dem, säger han.

Nyhetsbyrån uppmärksammar också ett uttalande från doktor Shan-Lu Liu, virolog vid Ohio State University, som säger många nya omicron-varianter har upptäckts i Kina efter den stora smittspridningen.

Sverige inför ingen testning

I Sverige för Folkhälsomyndigheten bedömningen att det inte finns något behov av att införa inrese-testning för resenärer från Kina.

– Vi kommer inte införa någon testning av de som kommer in i landet. Anledningen till det är att vi har en omfattande smittspridning i Sverige, Europa och i övriga delar av världen. Vi har bra immunitet efter en hög vaccinationsgrad, säger Anders Lindblom, statsepidemiolog till Aftonbladet.

Lindblom understryker att Folkhälsomyndigheten följer läget i Kina.

– Vi följer läget noggrant och kan komma att ompröva det beslutet. Skulle det behövas så vidtar vi de nödvändiga åtgärder, säger han.

Resenärer i munskydd på flygplatsen i Beijing.

Följ ämnen i artikeln