Flera länder ska covidtesta resenärer från Kina

Publicerad 2022-12-28

Covid skenar återigen i Kina – samtidigt bokar invånarna efterlängtade utlandsresor.

Nu har flera länder bestämt att resenärer från Kina måste covidtestas innan de släpps in.

Kina beskriver smittspridningen i landet som ”förutsägbar och under kontroll”.

Smittspridningen av covid-19 ökar på flera håll i Kina och sjukvården är mycket högt belastad. Utbrottet har beskrivits som att det skulle kunna vara det största någonsin i landet. Tidigare i veckan meddelade Kina att man från den 8 januari slopar den obligatoriska karantän som som krävs vid inresa i Kina, som en del i avvecklandet av sin noll covid-policy, rapporterar AFP.

Att Kina kastade karantänskravet i papperskorgen gjorde att mängder av kineser bokade efterlängtade utlandsresor eftersom de slipper sitta isolerade när de återvänder hem till Kina.

Nu har flera länder bestämt att alla resenärer som reser in från Kina måste covidtestas.

Från och med den 5 januari kommer USA att kräva att resenärer från Kina visar upp ett negativt covidtest innan avfärd, rapporterar CNN och Wall Street Journal. Testet ska göras högst två dagar innan avfärd. Kravet gäller för både direktflyg och vid mellanlandningar.

USA ser med oro på Kinas bristande information kring smittspridningen och transparensen kring den senaste ökningen samt arbetet för att upptäcka nya varianter och stammar av viruset, rapporterar CNN.

Halva planet var covidsmittat

I Taiwan kommer passagerare från Kina att testat från och med den 1 januari. Åtgärden gäller alla personer som anländer från Kina med direktflyg eller båt. Resenärerna ska testas i samband med att de anländer, rapporterar Reuters. Enligt ett uttalande från Taiwans regeringen kommer man spåra eventuella nya varianter bland de som testar positivt.

Italienska hälsomyndigheten har beslutat att alla passagerare som anländer från Kina ska covid-testas, rapporterer Corriere. Testningen är obligatorisk. Nyligen upptäcktes att 52 procent av passagerarna på ett flygplan från Peking till Lombardiet var positiva.

Även Japan och Indien har beslutat att man kommer att kräva negativt PCR-test från resenärer från Kina, rapporterar AFP.

Kina: ”Under kontroll”

Kina anser däremot att situationen inte är alarmerande och reaktionerna från omvärlden är en del av en ”smutskastning och politisk manipulation med bakomliggande motiv” samt att västerländska mediers rapportering är ”fullständigt partisk”.

– För närvarande är utvecklingen av Kinas epidemisituation överlag förutsägbar och under kontroll, säger utrikesministeriets talesperson Wang Wenbin, enligt AFP.

Följ ämnen i artikeln