Sagas sista sms: ”Baby prata med mig”

Misstänks ha hedersmördats – pojkvännen nekar till mord

Uppdaterad 2024-04-16 | Publicerad 2024-03-27

Saga hade hela sin framtid för sig trodde hon.

Om en vecka skulle hon flytta ihop med sin pojkvän och två månader senare skulle hon föda sitt första barn, en son.

I stället ströps hon till döds i sitt eget hem – bara 20 år gammal.

Kvällen den 28 april 2023 ska det äntligen ske.

Sagas 21-årige pojkvän ska efter nära två års förhållande berätta för sin familj att han är tillsammans med Saga och att de väntar barn tillsammans.

Hans familj accepterar inte, enligt åtalet som väcktes under onsdagen, att 21-åringen träffar vita flickor. Den han skaffar barn med ska vara en kvinna från samma kultur som han. Annars kommer han uteslutas ur familjen.

Saga blev 20 år gammal.

Saga försöker peppa honom inför mötet med familjen.

Han: ”Känns som jag nästan känner mitt hjärtslag ända ner i magen walla.”

Saga: ”Bara ta det lugnt, det kommer gå bra babe.”

”Prata med mig”

Efter en stund hör han av sig igen. Han säger att han berättat för en person men att den tog det hela bra.

Saga blir glad av att höra det. ”Du är ej själv älskling”.

Sedan slutar han att svara. Saga undrar hur det går, han ska ju berätta för resten av sin familj, hur tar de det?

Men enligt åklagaren finns det ingenting i utredningen som tyder på att han alls berättade om Saga för sin familj den kvällen.

Sagas sista sms skickas strax efter midnatt mot den 29 april.

”Baby prata med mig”.

En stund senare misstänks 21-åringen ha kommit hem till Saga och enligt åtalet stryper han henne till döds och utsätter hennes för våld.

Mördades på grund av heder

Saga är 20 år och gravid i sjunde månaden med deras gemensamma barn när hon dör. Barnet i magen, en liten pojke, dör också.

Bebisen är då 44 centimeter lång och väger 1,7 kilo.

Saga formar ett hjärta över sin gravidmage.

Statsåklagare Elisabeth Anderson menar att mordet har en hederskontext – att 21-åringen utförde det för att bevara eller återupprätta sin och sin familjs heder genom att döda kvinnan som bar hans barn.

Det framgår i förundersökningen att han var hårt hållen hemma och att familjen vid en tidpunkt funderade på att skicka honom på uppfostringsresa till hans hemland.

Den misstänkte 21-åringen nekar till att ha något med Sagas död att göra.

Men det finns ingenting i utredningen som talar för att 21-åringens familj haft något med Sagas död att göra.

– Det finns ingen bevisning som visar att de direkt bett om att hon skulle dödas. Han berättade aldrig för sin familj om Saga eller barnet. Men den misstänkte mannen är uppvuxen i en hedersnorm, och han har fått till sig att det inte är okej att han träffar en vit kvinna, han ska träffa en kvinna inom samma kultur. Gör han inte det utesluts han, säger statsåklagare Elisabeth Anderson.

Försökte övertala henne till abort

I sms-konversationer mellan 21-åringen och Saga framgår det att pojkvännen direkt då Saga blev gravid ville att hon skulle göra en abort.

”Jag vet att vi klarar det men kommer inte få behålla min familj. Hade det varit möjligt hade det typ inte varit problem med att behålla barnet”, skriver han till Saga efter att de fått veta att hon är gravid.

– Han försöker övertala henne så fort han får reda på att hon är gravid. Men hon såg fram emot att bli mamma och bestämde sig för att hon ville behålla det. Hon sa dock att han inte behövde vara med, att hon kunde ta hand om barnet själv. Men han fortsätter ändå att vara tillsammans med Saga och planera en framtid med henne, säger statsåklagare Elisabeth Anderson.

21-åringen själv menar att det inte stämmer att hans familj skulle leva i någon hederskontext. Att han bara sa så till Saga för att han trodde det skulle ge henne skuldkänslor och få henne att ta bort barnet.

Säger att han älskade henne

Han nekar helt till brott.

– Ja jag har förnekat i nio månader snart, säger han i ett av de sista förhören och menar att han älskade Saga.

Saga hittades i sängen, under en marmorskiva.

Men enligt åklagaren finns det en stor mängd bevisning mot 21-åringen.

Som dna från honom under Sagas naglar och annan bevisning på brottsplatsen. Det finns även omfattande chat- och smstrafik mellan Saga och den misstänkte som enligt åklagaren visar att han kom hem till henne den kvällen och att han begår brottet.

– Man måste titta på all bevisning och vid en sammanvägd bedömning ger den åberopade bevisningen ett mycket starkt stöd för åtalet, säger statsåklagare Elisabeth Anderson.

”Grymt och hänsynslöst mord”

Elisabeth Massi Fritz är Sagas familjs målsägandebiträde. Hon säger i en kommentar att Sagas familj fortfarande mår mycket dåligt över det som hänt.

– Det har varit och är fortfarande en svår tid för alla mina klienter, Sagas anhöriga. I dag har åtal väckts och det har varit en lång och plågsam väntan för mina klienter, säger hon.

Massi Fritz kommer å Sagas anhörigas vägnar att yrka på livstids fängelse för 21-åringen.

– Mordet på Saga är ett grymt och hänsynslöst mord med hedersmotiv. Det finns många försvårande omständigheter i gärningen som vi kommer lyfta under rättegången.
 

Fotnot: Sagas anhöriga har godkänt att Aftonbladet publicerar namn och bild på Saga.

Den lampsladd som var virad runt Sagas hals.
Sagas död ledde till manifestationer i Örebro.

Följ ämnen i artikeln