Jakt på Landvetter – korp hotar flygtrafiken

Uppdaterad 2023-03-06 | Publicerad 2023-02-25

Korpar och morkullor hotar flygsäkerheten på Landvetter.

Nu har skyddsjakt beviljats på området.

– Det skulle kunna uppstå en akut situation, säger jaktansvarige Ronny Kristensson till Göteborgs-Posten.

Fåglarna har blivit ett säkerhetshot på Landvetter.

Korparna vid Landvetters flygplats blir allt fler.

Med hjälp av smällare, gaskanoner och upplåsbara figurer försöker flygplatsens jaktansvarige Ronny Kristensson hålla situationen under kontroll. Men nu har Länsstyrelsen beviljat skyddsjakt på området.

– Vi har inte haft någon kollision med korp än, men de passerar över och runt flygplatsen så det skulle kunna uppstå en akut situation, säger han till Ronny Kristensson till GP.

Fem korpar och fem morkullor ska nu fällas.

– Morkullor har vi kollisioner med i stort sett varje år. Grundplanen är att skrämma bort fåglar, men de gånger det inte går så får man ta till alternativet att skjuta dem. Men huvudinriktningen är att skrämma bort dem från flygplanen, säger Ronny Kristensson.

Korparna ska bli färre på flygplatsen.

Ovanlig skyddsjakt

Enligt vilthandläggaren Anna Hjelm är det ovanligt med skyddsjakt på morkullor, som ofta förväxlas med beckasiner på grund av sin långa raka näbb.

Morkullan är dock betydligt större och mer enhetligt mörkt färgad.

– Skyddsjakt är inte en populationsreglerande åtgärd, utan en skrämselåtgärd. Syftet är att skrämma bort så många fåglar som möjligt. Om de skjuter fem korpar och fem morkullor så är skrämseleffekten mycket större, säger hon till GP.