Hasslers medhjälpare fakturerade 180 000 kronor för tre veckors arbete

Uppdaterad 2023-11-02 | Publicerad 2023-11-01

Regeringens klimatutredare John Hassler är själv inte särskilt imponerad av sin rapport.

Medhjälparen till rapporten fakturerade nästan 180 000 kronor för de drygt tre veckor som det tog att ta fram rapporten, som kan ligga till grund för regeringens nya klimatpolitik.

– Jag tror inte att regeringskansliet har gjort en dålig affär, säger konsulten Magnus Nilsson.

Regeringen lägger om klimat- och miljöpolitiken.

Vid rodret finns klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), som snart ska lägga fram den klimathandlingsplan som visar hur regeringen ska nå Sveriges klimatmål – om de inte ändras.

Nyligen fick regeringen den utredning som beställts från ekonomiprofessorn John Hassler, som visar hur den svenskas klimatpolitiken kan anpassas till EU:s klimatlagstiftning ”Fit for 55”.

Men frågor kring värdet av rapporten har väckts och John Hassler har själv sagt att han inte är särskilt imponerad av det egna alstret.

Till sin hjälp hade Hassler miljökonsulten Magnus Nilsson, som har en bakgrund som journalist och pressekreterare. Han har också arbetat på regeringskansliet, bland annat med att införa trängselskatten i Stockholm.

– Att John hörde av sig har rimligen sin bakgrund i att jag i drygt 10 år nära följt utvecklingen av EU:s klimatlagstiftning, skrivit ett antal rapporter, och bloggat i ämnet, säger Magnus Nilsson och tillägger att han nyligen skrivit en rapport till finansdepartementets expertgrupp, ESO, om EU:s klimatlagstiftning.

Uppdraget till regeringen skulle utföras mellan 30 juni och 16 oktober.

John Hassler.

Medhjälparen: Vi arbetade mer än tre veckor

John Hassler uppgav dock på ett seminarium efter rapportsläppet i oktober att han la ner tre veckors effektiv arbetstid på rapporten, med start den 1 augusti.

Enligt dokument från klimat- och näringsdepartementet som Aftonbladet tagit del av fakturerade Magnus Nilsson för 130 timmar, alltså drygt tre veckors arbetstid. För det tog han totalt 178 750 kronor.

Magnus Nilsson menar dock att både han och John Hassler arbetat mer än de tre veckor som Hassler uppgett.

– Vi hade ett första snack om upplägget i början av juli. Med start en bit in i augusti tills rapporten gavs ut skulle jag bedöma att jag lade ned något i stil med 30 till 40 procent av min arbetstid, det vill säga långt mer än 130 timmar.

– Parallellt jobbar jag dessutom med en andra delrapport till ESO, och en del av arbetet jag gjort åt John hade jag ändå behövt göra inför ESO-rapporten. Det är inte enkelt att avgöra vad som ska debiteras på Hasslers projekt.

Magnus Nilsson påpekar också att de nästan 180 000 kronorna han fakturerat även innehåller moms.

– Jag tror inte att regeringskansliet har gjort en dålig affär, om man säger.

Enligt Magnus Nilsson har han skrivit utkast till två av rapportens kapitel, dessutom har han kommit med synpunkter på innehållet och kollat fakta.

– När John var klar skrev jag till honom att jag tyckte en del borde strukits, att det saknades en del, men att det på det hela taget är en väldigt bra rapport.

Aftonbladet har sökt ansvarig tjänsteman på klimat- och näringsdepartementet.