Klimatutredaren om egna regeringsrapporten: ”Inte särskilt imponerad”

Publicerad 2023-10-31

Regeringens utredare John Hassler la tre veckor på sin rapport om hur Sverige ska anpassa klimatpolitiken efter EU:s klimatlagstiftning ”Fit for 55”.

Och han är själv inte särskilt imponerad av sina resultat.

– Jag har egentligen bara skrivit ner sådant som många andra pekat på tidigare och drivit hårt, sa han på ett seminarium med drivmedelsbranschen nyligen.

Den 17 oktober presenterade ekonomiprofessorn John Hassler sin rapport om hur Sveriges klimatpolitik kan anpassas och utvecklas till EU:s nya klimatlagstiftning ”Fit for 55”.

Resultatet var 46 förslag på olika områden, som tillsammans ska göra att Sverige når målen som EU nu spikat.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) var nöjd:

– En hel del utgör nya kloka perspektiv, sa hon.

– Vi kommer nu att analysera förslagen noga och se vad vi kan ta med redan i vår klimathandlingsplan och vad som kräver fortsatt analys för ytterligare åtgärder framöver.

En del av förslagen kommer alltså att ligga till grund för regeringens klimathandlingsplan, som ska visa hur Sverige når våra klimatmål.

– Regeringen kommer också att inleda ett arbete för att sprida kunskapen och dela med oss av de analyser som finns i din rapport och på bästa sätt se till att de kommer så många som möjligt till del, sa statsrådet.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari tar emot utredare John Hasslers utredning.

”Uttryckte skämtsamt”

Men professorn själv är inte särskilt imponerad av sitt arbete.

Det framgår av en paneldebatt som han var med i den 25 oktober och som anordnades av drivmedelsbolagens paraplyorganisation Drivmedel Sverige.

– Jag är själv inte särskilt imponerad över min rapport, säger John Hassler under seminariet.

– Jag har egentligen bara skrivit ner sådant som många andra pekat på tidigare och drivit hårt.

John Hassler säger vidare att han har lagt ner tre veckors effektiv arbetstid på rapporten till regeringen.

Enligt Klimat- och näringslivsdepartementet löpte John Hasslers uppdrag mellan 30 juni och 16 oktober. Under seminariet säger Hassler att han startade arbetet den första augusti.

Ersättningen var 12 000 i månaden, alltså under det omkring tre och en halv månader långa regeringsuppdraget.

När Aftonbladet når John Hassler på tisdagen korrigerar han tidsåtgången.

– Det här var fullt möjligt att göra under en ganska kort tid. Det är inte helt omöjligt att jag la ner 200 timmar på själva skrivandet och lika mycket på att prata med folk, säger han.

– Jag uttryckte lite skämtsamt att det inte är så mycket att bli imponerad över, men det betyder inte att jag sågar mina förslag.

Stolt över rapporten

Hassler uppger att han fått 10 000 kronor i månaden, inte de 12 000 som departementet uppgett.

– Det är inte direkt en heltidslön under tre månader för mig.

Ekonomiprofessorn säger sig vara stolt över resultatet i den mån att tidigare forskning som han kommit i kontakt med, och delvis producerat själv, nu samlats i en rapport.

– Det här är inte i huvudsak ny kunskap som jag har tagit fram. Tack vare min dagliga forskargärning har jag gått och tänkt på detta under en längre tid och skrivit artiklar här och var. En del på DN-debatt och Kvartal.

mailto:fredrik.bjorkman@aftonbladet.se