Elon Musk fortsätter bjuda Ukraina på gratisinternet

Publicerad 2022-10-16

Elon Musk.

Nyss ville Elon Musk sluta betala för Ukrainas internet.

Nu har han ändrat sig igen.

”Skitsamma... även om Starlink fortfarande förlorar pengar (...) kommer vi fortsätta finansiera Ukrainas regering gratis”, skriver han på Twitter.

I våras donerade Elon Musk omkring 20 000 Starlink-teminaler till Ukraina. Satellitnätet Starlink, som är en underenhet till Elon Musks rymdbolag Space X, har varit en viktig kommunikationskälla för Ukrainas militär under kriget.

Men förra veckan ångrade sig Elon Musk om sina satelliter i Ukraina.

Enligt dokument som CNN tagit del av har Space X skickat ett brev till Pentagon. Bland annat skriver företaget att man kommer sluta finansiera Starlink-tjänsten i Ukraina – om inte den amerikanska militärer bidrar med pengar.

”Operationen har kostat Space X 80 miljoner dollar och kommer att överstiga 100 miljoner dollar i slutet av året”, skrev Elon Musk på Twitter förra veckan.

En donerad Starlink-antenn i Ukraina

Space X: Kan inte donera mer

I brevet som CNN tagit del av skriver Space X att det inte längre är möjligt att finansiera satellitsystemet som man hittills har gjort.

De kräver också att Pentagon ska ta över finansieringen av Ukrainas användning av Starlink, som de menar kommer att kosta mer än 120 miljoner dollar för resten av året. Under de kommande 12 månaderna beräknar företaget att tjänsten kommer landa på en summa på 400 miljoner dollar.

”Vi är inte i en position att ytterligare donera terminaler till Ukraina, eller finansiera de befintliga terminalerna på obestämd tid”, ska det stå i brevet.

I dokumenten framgår det också att Ukrainas befälhavare Valeriy Zaluzhniy begärt närmare 8 000 Starlink-terminaler från Elon Musk i juli.

Ångrar sig igen

Men nu drar Elon Musk tillbaka hotet om att sluta finansiera internettjänsten, trots att operationen verkar ha blivit en förlustaffär för honom.

”Skitsamma... även om Starlink fortfarande förlorar pengar och andra företag får miljarder i skatteintäkter, kommer vi fortsätta finansiera Ukrainas regering gratis”, skriver han på Twitter.

”Starlink förlorar fortfarande pengar! Men det här är för Ukraina! 100,000,000 dollar i distributionskostnader... jag skojar inte”, skriver han också.

Volodymyr Zelesnkyj

Twitterstorm mot Elon Musk

Innan diskussionen om satelliterna drog igång hamnade Elon Musk i blåsväder på Twitter. Detta efter att han skrivit flera inlägg om de olagligt rysk-annekterade områdena i Ukraina.

Bland annat gjorde Musk en omröstning på Twitter där han skrev:

”Ukraina-Ryssland fred: – Gör om omröstningarna i de annekterade regionerna med FN:s tillsyn. Ryssland lämnar om folket vill det. – Krim blir formellt en del av Ryssland, som det varit sedan 1783 (tills Chrusjtjovs misstag)”.

Inlägget fick snabbt vass kritik från Ukraina.

Bland annat svarade Ukrainas president Volodymyr Zelesnkyj med en egen, syrlig, omröstning på Twitter:

”Vilken Elon Musk tycker du om mer?” med alternativen ”En som stöttar Ukraina” och ”En som stöttar Ryssland”.

Musks Twitterinlägg möttes också av upprörd kritik från Andrij Melnyk, Ukrainas ambassadör i Tyskland:

”Dra åt helvete är mitt mycket diplomatiska svar till dig Elon Musk”, skrev han på Twitter.

”Det enda det här kommer leda till är att ingen ukrainare NÅGONSIN kommer att köpa din j...a Teslaskit”, skrev han också.

Andrij Melnyk, Ukrainas ambassadör i Tyskland

Följ ämnen i artikeln