Trump talar i FN – då håller världen andan

Av: Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

Hela världen håller andan inför Donald Trumps första FN-tal i dag.

Han väntas prata om hotet från Nordkorea, och att andra länder måste hjälpa till att krossa terrorismen.

– Han slår till mot rätt personer, han omfamnar rätt personer, säger FN-ambassadören Nikki Haley, som sett talet på förhand.

1 av 3 | Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT NYHETSBYR N

Under veckan deltar USA:s president Donald Trump på sitt allra första FN-möte i världsorganisationens skyskrapa i New York. Och vid kvällens debattmöte i FN:s generalförsamling, där ungefär 130 världsledare som bland annat statsminister Stefan Löfven och Frankrikes president Emmanuel Macron, deltar, håller han sitt allra första tal till FN-medlemmarna.

Ett tal som, oavsett president, anses mycket viktigt eftersom det klargör riktlinjerna för USA:s utrikespolitik.

Kritisk mot FN

Trump väntas tala i en halvtimme. Enligt hans medarbetare kommer budskapet gå i linje med de utrikespolitiska talen han framförde i Riyadh och Warszawa. Då uppmanade han omvärlden att göra mer i kampen mot terrorism och varnade för att den västerländska civilisationen var under attack.

Trump har tidigare kallat FN ”svagt och inkompetent” och flera gånger talat om att USA kommer att prioritera inrikesfrågor snarare än utrikesrelationer.

Under måndagen hade han också kallat till ett möte om att göra förändringar i världsorganisationen, där Sveriges utrikesminister Margot Wallström deltog.

Han talade då bland annat om att ”slopa byråkratin” som tynger FN.

”Ett rejält avtryck”

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley är en av de få som sett Trumps tal till generalförsamlingen på förhand:

– Alla är mycket spända på att höra vad han har att säga. Och jag tror att han kommer att lämna ett rejält avtryck. Han slår till mot rätt personer, han omfamnar rätt personer, säger hon enligt flera nyhetsbyråer.

Ett ämne som med säkerhet lär komma upp, enligt Washington Post, är Nordkoreas kärnvapentester, som för en vecka sedan föranledde FN att införa sanktioner mot diktaturen.

Senast i söndags twittrade Donald Trump om situationen i landet, och att han talat med Sydkoreas president Moon.

Dessutom tror många att världssamfundets kärnenergiavtal med Iran kan bli ytterligare ett ämne i Trumps tal.

Den amerikanske presidenten har flera gånger kallat avtalet för ”historiens sämst förhandlade avtal”, och alla de länder som enades med Iran om avtalet 2015 möts på onsdag i New York för att diskutera om parterna levt upp till avtalet.

Trump måste senast i mitten av oktober ta beslut om ifall USA ska fortsätta sin roll i avtalet, eller om kongressen i stället ska få överta frågan och därmed kunna ta beslut om sanktioner mot Iran.

”Förberedda för allt”

Utanför FN-skrapan har minst två stora protester, en mot vit makt och en mot Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, planerats av olika grupper. New York-polisen tror också att ett flertal informella anti-Trump-protester kan komma att genomföras.

J. Peter Donald, talesperson för New York-polisen kallar veckan för ”Super Bowls motsvarighet i säkerhet”, med hänvisning till den populära finalmatchen i USA:s nationella liga i amerikansk fotboll.

– Vi har personal tillgänglig från varje del av polismyndigheten. Vi är förberedda för allt. Vi har backup-planer och backup-planer för backup-planerna, säger han.

  • Aftonbladet sänder Donald Trumps tal i FN direkt, klockan 16.30.

Publicerad:

LÄS VIDARE