Oppositionspartierna: Kräver omröstning om Jomshof

Jomshof: Söker konflikt för egen vinning

Publicerad 2023-08-14

Oppositionspartierna vill avsätta Richard Jomshof (SD) som ordförande för justitieutskottet.

Han äventyrar Sveriges säkerhet, enligt dem.

– Han skadar Sverige och svenska intressen, säger Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Nyheten levererades av de rättspolitiska talespersonerna från C, V, MP och S under en pressträff i Riksdagen under måndagsmorgonen.

Under pressträffen riktade de hård kritik mot Richard Jomshof (SD), ordförande i justitieutskottet.

”Går emot statsministern”

De anklagar Jomshof för att sprida hatiska budskap och skada Sverige och svenska intressen under ett allvarligt säkerhetsläge – med en pågående Natoansökan och en diplomatisk kris i koranbränningarnas spår.

Bland annat hänvisar de till ett uttalande från Jomshof om att bränna fler koraner.

– Han går emot statsministerns egna uppmaningar om försiktighet och att inte sprida hatiska budskap. Han äventyrar Sveriges säkerhet, säger Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Tidigare i somras krävde Morgan Johansson, utrikespolitisk talesperson för S att Kristersson skulle agera för att avsätta Jomshof.

Nu kräver S, V, MP och C en omröstning om förtroendet för Jomshofs ordförandeskap i justitieutskottet.

De rättspolitiska talespersonerna för Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet höll en gemensam pressträff om säkerhetsläget.

”Förtroendet förbrukat”

Enligt oppositionspartierna är förtroendet för Jomshof förbrukat. Förhoppningen är att även ledamöter från regeringspartierna ska ansluta sig till kritiken och rösta för att avsätta honom.

– Vi hade önskat att Ulf Kristersson tog problemen på större allvar, säger Ulrika Liljeberg, rättspolitisk talesperson för Centerpartiet.

I en skriftlig kommentar till Aftonbladet anklagar Richard Jomshof oppositionen för att ”i ett läge där Sverige behöver enighet och stabilitet” söka konflikt och splittring för egen vinning.

”I stället för att ifrågasätta den som försvarar demokratin och yttrandefriheten mot de islamistiska krafterna, kanske det är dags för S, MP, C och V att sluta springa deras ärenden och ta ansvar för den situation man själv har skapat”, skriver han.

Frågan om Jomshofs ordförandeskap kommer att läggas fram för utskottet på nästa sammanträde den 31 augusti.

– Sedan kommer den enligt praxis bordläggas så partierna får ta ställning. Blir det en majoritet så kommer jag som vice ordförande att agera som ordförande tillfälligt, säger Ardalan Shekarabi.

Oppositionens hopp på liberalerna

Partierna måste först ta ställning om att genomföra en omröstning till sammanträdet efter, i början av september.

Om en majoriteten av dem inte längre har förtroende för Jomshof kommer han att entledigas och Ardalan Shekarabi, ta över klubban för stunden. För att det ska ske måste minst en ledamot från Tidöpartierna, troligen en liberal, rösta emot Jomshof.

Även om draget skulle misslyckas menar partierna att det är viktigt att göra en markering.

Richard Jomshof.