Oro för nya attacker – Brasilien massmobiliserar

Kvinna gripen – ”Babylon kommer falla”

Uppdaterad 2023-01-12 | Publicerad 2023-01-11

Brasiliens huvudstad ”mobiliserar maximalt” för att stoppa nya attacker.

Samtidigt kokar det bland Bolsonaros anhängare.

I sociala medier uppmanar de till ”megademonstrationer” i hela landet.

Tre dagar efter stormningen av den brasilianska kongressen är huvudstaden Brasilia på helspänn.

Oron är stor att ”Bolsonaristerna” ska slå till igen. Enligt brasilianska medier har expresidentens anhängare uppmanat till ”en nationell megademonstration” för att återta makten.

Under onsdagen sattes ett massivt säkerhetsarbete igång.

Brasiliens huvudstad ”mobiliserar maximalt” för att stoppa nya attacker.

Redan på tisdagskvällen rullade nationella säkerhetsstyrkans svarta stadsjeepar upp för esplanaden som leder till Brasiliens kongress, högsta domstol och presidentpalats. Alla de tre byggnaderna som stormades på söndagskvällen.

– Det finns ingen chans att de oacceptabla händelserna från i söndags kan upprepas, säger Ricardo Cappelli, som president Lula da Silva utsett till högsta ansvarig för stadens säkerhet.

På en pressträff på onsdagen sa han att säkerhetsstyrkorna kommer att ”mobiliseras maximalt”, enligt CNN Brazil.

Kan få böta tiotusentals kronor

Brasiliens högsta domstol har beslutat att personer som blockerar vägar eller ”invaderar” offentliga byggnader kan gripas och få böter på upp till 20 000 brasilianska reals, motsvarande över 40 000 kronor.

Regeringen har också bett om ett tillfälligt demonstrationsförbud, och att appen Telegram ska blockera kanaler som kopplas till upploppen.

Något som verkar mottas väl av stadens invånare.

– Det här är nödvändigt, så att vi kan gå tillbaka till våra dagliga liv. När de attackerade kändes det som att jag inte kunde göra något åt det. De borde åtala alla inblandade. Inte bara de som var där, utan de som finansierat det, säger Brasiliabon Anderson Rodrigues till BBC.

Utpekad kvinna gripen

Samtidigt som Brasilia rustar för nya oroligheter har polisen gripit en kvinna som pekas ut som en av organisatörerna bakom stormningen.

I lördags ska Ana Priscila Azevedo skickat ut ett meddelande i en grupp på Telegram med nästan 30 000 medlemmar.

Där uppmanade hon ”Bolsonaristerna” att ta sig till huvudstaden för att ”belägra” de tre viktiga byggnaderna. I meddelandet ska hon även ha nämnt stormningen av Kapitolium i USA, och sagt att valresultatet måste ”utmanas”.

– Babylon kommer falla, skrev hon enligt Globo.

Kvinnan finns med på flera bilder från upploppen. Hon ses bland annat le in i kameran inne i presidentpalatset.

På tisdagen greps hon i staden Luziânia, omkring 5 mil från huvudstaden.

1 500 personer greps efter stormningen av Brasiliens kongress.

Razzia hos säkerhetschefen

Även flera säkerhetstoppar har anklagats för inblandning i protesterna. Bland annat den högsta säkerhetschefen i distriktet, Anderson Torres, som fick sparken mitt under kuppförsöket. Torres var justitieminister i Bolsonaros regering.

En arresteringsorder har utfärdats för Torres, som precis som Bolsonaro befinner sig i Florida där han påstår sig ha semester. Men på onsdagen sa han att han kommer att återvända till Brasilien och inställa sig hos myndigheterna.

– Jag är säker på att sanningen kommer att segra, skrev han i ett inlägg i sociala medier.

Sent på tisdagskvällen genomförde den federala polisen en razzia i hans bostad. Samtidigt har Fábio Augusto Vieira, tidigare befälhavare för Brasilias militärpolis, gripits.

Totalt greps över 1 500 personer efter upploppen. Drygt 1 200 av dem väntas åtalas, skriver BBC.

Följ ämnen i artikeln