Få skjutningar klaras upp – anhöriga kritiska: ”Mördar utan konsekvenser”

Publicerad 2023-06-15

När Kiarash sköts ihjäl blev han årets första dödsoffer för skjutvåldet.

Men hans mördare går fortfarande fri – precis som majoriteten av gärningsmännen som mördar med skjutvapen.

– Jag förstår det inte, ska man kunna döda folk utan några som helst konsekvenser? undrar Kiarash mamma.

Kiarash blev årets första dödsoffer för skjutvapenvåldet.

År 2023 hann inte ens pågå i en vecka innan det första människolivet skördades till följd av skjutvapenvåldet: 25-årige Kiarash.

Han sköts ihjäl med flera skott och dog vid en trappa på Jordbro pendeltågsstation mitt i rusningstrafiken, onsdagseftermiddagen den 4 januari.

Kiarash blev årets första dödsoffer för skjutvapenvåldet, sedan dess har ytterligare 19 människor skjutits till döds.

Enligt åklagare Kajsa Lindberg har man vidtagit en stor mängd utredningsåtgärder men hon säger att ett antal åtgärder, framförallt rörande elektronisk kommunikation, kvarstår.

”Inte tillräckliga bevis”

– Utredningen har en klar bild över hur gärningarna utfördes och hur många gärningsmän som var på brottsplatsen utifrån vittnesuppgifter och även övervakningsfilm. I nuläget finns inte tillräcklig bevisning för att styrka vilka gärningsmännen är eller vilka personer som de samarbetat med, säger Kajsa Lindberg.

Drygt tre veckor efter mordet och mordförsöket hittades ett av vapnen som användes i en lägenhet i Skärholmen i Stockholm. Nationellt forensiskt centrum, NFC, har inte hittat några fingeravtryck på pistolen men viss dna har säkrats och ska komma från en person som inte finns i dna-registret.

– Samma vapen tros även ha använts vid annan skjutning den 12 januari 2023, säger åklagare Kajsa Lindberg.

I början av mars häktades en 24-årig man som skäligen misstänkt för mordet, men han försattes senare på fri fot.

Flera andra har också delgivits misstanke om inblandning i gärningarna – men i nuläget är det ingen som är frihetsberövad.

– Samtliga brottsmisstankar kvarstår i nuläget, säger Lindberg.

”Ser att man kommer undan”

Men mordet på Kiarash är långt ifrån den enda dödsskjutningen som väntar på en lösning.

Majoriteten av skjutningarna klaras inte upp. 

Enligt Sven Granath, kriminolog vid Stockholmspolisen, är det bara omkring 25 procent av dödsskjutningarna som skett på 2010-talet i storstäderna som klaras upp.

– Och även om de klaras upp genom att en eller två personer döms kan det fortfarande vara flera andra inblandade som aldrig döms, säger Granath och tillägger:

– Det är ett problem eftersom det innebär att brottsligheten fortsätter, folk ser att man kommer undan med brotten och det skapar också hämndaktioner. Hade vi haft en 90 procents uppklarning på de här brotten skulle fenomenet sjunka, det är jag övertygad om.

Enligt kriminologen Sven Granath är det bara omkring 25 procent av dödsskjutningarna som skett på 2010-talet i storstäderna som klaras upp.

Enligt Sven Granath finns det flera anledningar till att dödsskjutningarna så sällan klaras upp. Att brotten ofta sker i en offentlig miljö är en anledning men också att det sällan förekommer någon fysisk kontakt mellan gärningsmannen och offret.

– Sedan är morden ofta ganska välplanerade där olika personer har olika roller: En som håller i vapnet, en som lämnar över vapnet och en som projektleder och fixar flyktbil och liknande. Det behöver inte finnas en koppling mellan gärningsmannen och skytten heller utan skytten har kanske plockats in från en annan del av landet.

Mamman kritisk

Sven Granath menar dock att det finns en indikation på att fler skjutmord klaras upp.

– Dels tenderar gärningsmännen att bli yngre och de gör fler misstag, har sämre konsekvenstänk och pratar mer öppet om vad de gjort. Sedan har polisen och åklagarna också vässat sina metoder och fått större erfarenhet av att utreda den här typen av brott.

Kiarash mamma är kritisk till att så få skjutningar klaras upp.

Hon tycker att det sänder fel signaler och att det påverkar förtroendet för rättsväsendet och samhället i stort.

– När Kiarash mördades var det inte bara han som dog utan alla vi runt omkring påverkas för alltid, en del av oss har också dött. De som gjort det här måste ställas till svars.

Hon undrar:

– Ska våra söners mördare bara få gå fria?