Trots värmerekord väntas kylan komma tillbaka

Uppdaterad 2024-04-10 | Publicerad 2024-04-08

Våren är här med sol och värme.

Men den kommer inte bli långvarig då aprilvädret ser ut att fortsätta.

– Man kan förvänta sig att det kommer fler bakslag innan det blir ordentlig vår, säger Klarts meteorolog Lasse Rydqvist.

Våren är här.

Men bara på snabbvisit

Under gårdagen slogs årets värmerekord när Kalmarborna fick njuta av 20 grader och sol.

– Vi har fått ett rejält omslag vårigare väder, jämfört med tidigare. Varmluften som kommit in från Afrika stannar ett tag till, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på Klart.

Så länge håller värmen i

Under veckan ser värmen ut att hålla i med temperaturer på mellan 10 och 15 grader i de södra delarna av landet, även om det kan variera beroende på molnighet.

I dag och i morgon väntas liknande temperaturer i de resterande delarna av landet, men sedan kommer kylan tillbaka.

– I mellersta Sverige kommer det svänga som mest. Från och med onsdag kommer det bli svalare med temperaturer på mellan 5 och 10 grader. I norr kommer det ligga på mellan 0 och 5 grader, säger Lasse Rydqvist.

Bakslag nästa vecka

Trots värmen under de senaste dagarna är det fortfarande mössa och halsduk som gäller, då aprilvädret ser ut att fortsätta.

– Man kan förvänta sig fler bakslag innan det blir ordentlig vår. I nästa vecka kan vi få tidiga mornar med runt nollgradigt och det kan till och med komma snöfall ända nere i Götaland, säger Lasse Rydqvist.

Men det kommer sannolikt inte bli lika kraftigt som förra veckans snöoväder, vilket skapade trafikkaos i flera delar av landet.

– Det senaste bakslaget blev ju ganska rejält med snö som låg kvar fler dagar. Om vädret slår om igen blir det nog inte bli lika kraftigt utan snön kommer troligtvis försvinna ganska snabbt.

Följ ämnen i artikeln