Tiktoks svar: Lämnar inte ut data till kinesiska staten

Publicerad 2023-02-20

Tiktok lagrar stora mängder information om sina användare och anklagas för att trakassera dem i jakten på personlig information.

I SVT:s Morgonstudion svarar appen på kritiken och understryker att man inte går den kinesiska statens ärenden.

– De har aldrig begärt data av oss och om det skulle göra det så har vi varit tydliga med att vi inte kommer lämna ut det, säger Christine Grahn, samhällspolitisk chef på Tiktok Norden.

Det är cybersäkerhetsföretaget Internet 2.0 som jämfört hur mycket personlig data de stora sociala medie-apparna samlar om sina användare.

I analysen har man jämfört appjättar som Tiktok, Facebook och Snapchat. Och Tiktok sticker ut.

Appen lagrar onödigt mycket information om sina användare. Den kinesiska appen utmärker sig i sin aggressivitet och anklagas för att ”trakassera sina användare” i jakten på datan.

Det har väckt frågor om vad plattformen gör med datan och om Tiktok delar med sig av den till den kinesiska staten, något landets företag enligt lag måste göra när staten kräver det.

Christine Grahn, samhällspolitisk chef på Tiktok Norden.

”Kinesiska staten har inget inflytande”

Men det gör man inte, säger Christine Grahn, samhällspolitisk chef för Tiktok Norden.

– Nej, den kinesiska staten har aldrig begärt data av oss och om de skulle göra det så har vi varit tydliga med att då skulle vi inte göra det, säger hon i intervjun med SVT:s Morgonstudion.

Hon säger att det inte finns en risk att den kinesiska staten kommer över Tiktokanvändarnas personliga information.

– Den kinesiska staten har varken inget direkt inflytande över Tiktok eller indirekt inflytande över det kinesiskt ägda moderbolaget Bytedance.

I analysen har Internet 2.0 jämfört 21 appar och poängsatt deras insamling av data. Genomsnittssiffran blev 34 och Tiktok fick 63,1 poäng.

Enligt analysen använder Tiktok dubbelt så många spårare som branschgenomsnittet.

Oberoende aktörer ska titta på hur appen använder sin data.

Avfärdar analysen: Finns andra

Grahn avfärdar att Tiktok skulle var värre än andra plattformar. Enligt henne finns det ”andra analyser” som visar att de inte alls lagrar mer användardata än andra.

Datan används bara för att förbättra användarupplevelsen, enligt henne.

– Vi är en av många plattformar som använder den data du delar med dig av för att informera algoritmen om det innehåll du vill ha, säger hon.

Hon säger att Tiktok håller på att bygga upp ett system där oberoende granskare kan titta på hur företaget använder sin data.

– Vi har vidtagit en rad åtgärder för att säkra att datan är skyddad. Vi har externa aktörer som kan säkra och granska att det inte finns bakdörrar, säger hon.

Tiktok samlar över en miljard användare världen över. I Sverige är det framför allt unga mellan 12 och 15 år som använder den dagligen. Sedan appen lanserades 2017 har moderbolaget Bytedance fått återkommande kritik.