Israels nästa drag i kriget mot Hamas

Publicerad 2024-02-19

Antingen släpper Hamas gisslan.

Eller så går israeliska militären in i flyktingstaden Rafah.

Så kan kriget i Gaza utvecklas de kommande veckorna.

Följ ämnen
Israel

Världen håller andan efter Israels senaste besked: Om inte de över 130 personer som hålls som gisslan av Hamas släpps före starten på muslimska fastemånaden ramadan 10 mars så går militären in i Rafah.

– Världen måste veta, och Hamasledare måste veta – om våra gisslan inte är hemma vid ramadan kommer striderna att fortsätta överallt, inklusive Rafahområdet, sa Benny Gantz, general i Israels krigskabinett, i går.

Flera länder, inklusive Israels närmast allierade USA, har varnat Israel för att gå in i Rafah. Över 1,4 av Gazas 2,3 miljoner invånare finns där, många av dem har tagit sig dit efter israeliska militärens evakueringsorder.

Och de har ingenstans att ta vägen.

Bilder uppsatta på en vägg i Tel Aviv visar gisslan.

Olika alternativ

Men den internationella kritiken spelar ingen roll, har flera israeliska politiker sagt. En markinvasion mot Rafah – som beskrivs som Hamas sista bastion – måste ske.

Försvarsministern Yoav Gallant har sagt att civila kommer att evakueras inför en markoffensiv.

Hur det skulle gå till är däremot oklart.

Enligt nyhetsbyrån Reuters övervägs olika alternativ under de veckor som kvarstår till 10 mars.

Rafah i Gaza.

Tillfällig ponton

Två källor inom israelisk säkerhetstjänst och den internationella biståndsvärlden uppger att Gazabor kan kontrolleras, för att hitta Hamasmedlemmar, innan de skickas norrut för evakuering.

En annan israelisk källa uppger att Israel kan komma att bygga en tillfällig ponton norr om Rafah, så att nödhjälp och sjukhusfartyg kan nå fram.

En försvarskälla säger till Reuters att det inte kommer att ske någon massevakuering från Rafah norrut, eftersom den delen av Gaza saknar fungerande infrastruktur efter massiv bombning.

Samtidigt pågår förhandlingar om ett eldupphör och fångutväxling. Det mest troliga alternativet är i så fall ett avtal som sträcker sig i några veckor, skriver Reuters.

Endast fördröja

Men parterna står långt ifrån varandra.

Terrorstämplade Hamas, som kontrollerar Gazaremsan, uppger att man kan fortsätta strida mot Israels militär en lång tid framöver.

Och Netanyahu sa i helgen att ett avtal som friger samtliga ur gisslan inte påverkar – militären går in i Rafah ändå.

Avi Melamed, tidigare anställd vid Israels underrättelsetjänst, säger att en överenskommelse om gisslan kan påverka tidsramen – men inte mer.

– Det skulle endast fördröja en framryckning i Rafah, såvida ett avtal inte också täcker in en demilitarisering av staden och att Hamas bataljoner där ger upp, säger han till Reuters.