Publicerad:
Uppdaterad:

Resterna av dödsorkanen kommer till Sverige

Av: Linus Lindgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Orkanen Zeta har krävt flera dödsoffer och lämnat miljontals strömlösa de senaste dagarna i USA.

Nu ser det ut som att resterna av orkanen kan komma till Sverige – men riktigt lika extremt väder blir det inte här.

– Det kommer vara kraftiga vindar och på vissa håll kan det till och med bli stormstyrka på vindarna, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Minst sex personer har dött och totalt 2,1 miljoner människor var utan ström när orkanen Zeta drog fram genom sydöstra USA under slutet av den här veckan, enligt CNN.

Orkanen fortsätter nu röra sig i nordöstlig riktigning över Atlanten och i början av nästa vecka väntas Zeta vara utanför Norges kust. Zeta väntas då ha minskat markant i styrka och lika hårt väder som USA har haft är inte att vänta i Sverige.

”Extremt väder”

Men resterna av orkanen ser inte ut att passera obemärkt förbi i Sverige.

– Det kan föra med sig ett ganska extremt väder under början av nästa vecka, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Han säger det kommer vara riktigt blåsigt i stora delar av Sverige under måndagen.

– Det är främst Västkusten, Stockholmskusten och stora delar av Norrlandskusten som kommer märka av det här vädret. Det kommer vara kraftiga vindar och på vissa håll kan det till och med bli stormstyrka på vindarna, säger han.

Orkanen Zeta har krävt flera dödsoffer.
Foto: Lukas Flippo/The Sun Herald via AP
Orkanen Zeta har krävt flera dödsoffer.

SMHI stormvarnar

SMHI går även ut och varnar för risk för stormbyar i Väst- och Mellansverige i början av veckan. Larmet gäller Värmlands län, Västra Götalands län, Dalsland och Bohuslän och det kan bli vindbyar på upp emot 25 sekundmeter.

Kan bli värmerekord

Men med Zeta kommer inte bara busväder. I sydligaste Sverige kan det nämligen bli värmerekord.

– Resterna av den här orkanen för även med sig en väldigt mild luft som göra att det kan bli upp emot 17 grader i Skåne i början av nästa vecka. Det skulle innebära ett värmerekord för november månad, säger Mikael Sjöstrand.

Publicerad:
Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN