Vem "gillade" bikinimodell från påvens konto?

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2020-11-20

Vatikanen utreder en gillamarkering från påvens Instagramkonto. Arkivbild.

Påven gav tumme upp – och en brasiliansk bikinimodell kom till himlen.

Så beskriver Natalia Garibotto skämtsamt känslan efter det att Franciskus officiella Instagramkonto gillat hennes lättklädda bild. Vatikanen kräver en förklaring.

Ingen vet när eller hur det hände. Men på något sätt har påve Franciskus officiella konto på Instagram tryckt gilla på en bild på modellen Natalia Garibotto iförd en lättklädd variant av en skoluniform.

Medier började rapportera om den uppseendeväckande gillamarkeringen för ungefär en vecka sedan, innan den togs bort. Och sedan dess har tjänstemän i Vatikanstaten meddelat att de utreder hur detta har kunnat hända påvens konto, som har över sju miljoner följare och inte följer något annat konto.

Påvens pressavdelning säger till BBC att gillamarkeringen inte kom från den Heliga stolen och att man har vänt sig till Instagram för att få en förklaring.

Flera personer jobbar med att uppdatera påven Franciskus sociala medier. Han skapar sällan något innehåll själv.

– Påven är inte som Donald Trump, han sitter inte med sin telefon eller dator och twittrar hela dagarna, säger Robert Mickens, redaktör på den katolska tidningen La Croix, till The Guardian.

– Han har inget med det här att göra, det måste vara hans kommunikationsavdelning, och hur det gick till... vem vet?

Natalia Garibotto har skämtat om att påvekontots tumme upp åtminstone betyder att hon kommer att komma till himlen.