Försvunne Mattias Borg, 17

Mystiska ansikten i marken vid sista spåret efter försvunne Mattias

Av: 

Susanna Nygren

NYHETER

I samma område som försvunne Mattias Borgs strumpa hittades har frivilliga upptäckt mystiska ansikten på marken.

Ansiktena hade ögonen överkryssade.

– Polisen avfärdade det som pojkstreck. Men jag tycker man borde utrett det mer. Kanske är detta en plats ungdomar brukar hålla till på, säger Erika Borg, Mattias mamma.

17-årige Mattias Borg har varit försvunnen sedan den 5 december. Många frivilliga har varit engagerade i att leta och det har gjorts ett flertal sök vid Lagan och i skogen öst om Replösaområdet.

Den 25 december gjorde en familj ett mystiskt fynd. Någon hade ritat ett ansikte i marken. Ansiktet hade förkryssade ögon.

– Det var min son som såg ansiktet först av oss. Han sa direkt att förkryssade ögon betyder att någon är död, säger mamman i familjen.

Bredvid ansiktet fanns också flera pilar ritade i marken. En pil pekade mot ett område där det låg flera stora stenar. Under stenarna och på ett stort område omkring fanns det tecken på att jorden hade schaktats.

En andra pil pekade åt motsatta hållet.

Dagen efter hittade frivilliggruppen ett ytterligare ansikte ritat i marken.

Gruppen kontaktade polisen om fynden.

– Polisen kom dit med en patrull. Man tittade längre upp i skogen dit en pil pekade för att se om det fanns något där, säger mamman.

Frivilliggruppen fick beskedet att det rörde sig om ett pojkstreck och att det inte var något att följa upp.

– Det känns som en enkel väg att avfärda det som pojkstreck. Man hade kunnat ringa på vid villorna som ligger ganska nära och frågat om det var något de kände till. Om ungdomar brukade vara där eller om det händer konstigheter på kvällarna, säger mamman.

Mystiska ansikten med ögonen överkryssade hittades på marken.

Strumpa hittades nära

Nu är skogspartiet och de ritade ansiktena åter aktuella. 50 meter från platsen där första ansiktet påträffades har frivilliga nämligen även hittat Mattias strumpa.

Mycket tyder alltså på att Mattias rört sig i området. Det har också bekräftas av en blodhund som den ideella organisationen Spårhundsgruppen använt i eftersökningarna.

Polisen presstalesperson Robert Loefell bekräftar att polisen känner till de ritade ansiktena.

– Den uppgiften har varit känd länge och den har inte bedömts som relevant. Polismän var på plats och tittade på det, säger Robert Loefell.

Vet du om poliserna knackade på vid villorna för att försöka få klarhet i vad teckningarna betyder?

– Det har jag ingen uppgift om, säger Robert Loefell.

Erika Borg, Mattias mamma, har varit mycket engagerad i att hitta sin son. Hon har antecknat all information och alla fynd som har gjorts för att försöka förstå vad som hänt. Hon tycker inte att ansiktena ska avfärdas.

–Jag tycker man borde ha utrett det mer, Kanske är det en plats ungdomar brukar samlas på, säger Erika Borg, Mattias mamma.

17-årige Mattias Borg har varit försvunnen sedan den 5 december.

”Kanske misstagits för tjuv”

Erika Borg är också orolig för att hennes son kanske har misstagits för en inbrottstjuv och råkat illa ut. Dagarna innan Mattias försvann ska grannar i villaområdet ha varnat varandra för inbrott.

Natten Mattias försvinner verkar han dessutom vilja komma in i en villa. Han känner på dörrhandtaget och då gå larmet. Detta fångas på film och en familjemedlem delar klippet med några vänner. Dessutom med en kommentar om att något är på gång.

– Filmen kan ha tolkats som en bekräftelse på att ”tjuven” är i området, tänker jag. Har kanske några samlats för att ”fånga tjuven”? Att folk tar lagen i egna händer har hänt flera gånger i Ljungby. En del brukar uppmuntra varandra. Bland annat i kommentarsfältet på Smålänningens artiklar, säger Erika Borg.

Hon tror att Mattias ville in i villan eftersom den liknar en villa kompisgänget var på fest hos tidigare under kvällen.

Polisens huvudteori är att Mattias av någon anledning hamnat i Lagan.

Sprang rakt

Någon gång mellan 01.20 och 01.44 ska Mattias ha knackat på hos en annan familj. Där ska mannen i huset ha öppnat och frågat vad han ville. Då ska Mattias ha tittat ned på sina fötter – som var barfota – och sedan bett om en kopp te.

– Mannen tror att det är någon ungdom från villaområdet som skojar med honom. Dessutom har familjen haft inbrott tidigare. Därför skickar han iväg Mattias, säger Erika Borg.

Hon tänker att Mattias fråga om te inte är så konstig. Te var något familjen brukade dricka om man var kall eller förkyld. Och sonen hade ju varit ute i bara strumplästen ett bra tag.

Polisens huvudteori är i nuläget att Mattias av någon anledning hamnat i Lagan. Ån ligger straxt intill villaområdet och specialsökhundar har markerat i vattnet.

Erika Borg ha dock svårt att tro att Mattias själv skulle ha hoppat i eller trillat i Lagan. Det finns visserligen uppgifter om att han hade druckit på festen tidigare under kvällen. Men också vittnen som sagt att han inte var kraftigt berusad.

– Sex personer som observerade honom har uppgett att han var stadig på benen och att han sprang rakt. Ingen har sagt att han luktade alkohol. En familj har sagt att han ”var artig och lugn men hade ledsna ögon”. En annan familj har också beskrivit honom som artig och lugn.

Dessutom påpekar Erika Borg att det sista spåret efter Mattias – hans strumpa – påträffades i skogen 2,5 kilometer från Lagan.

Ingen brottsutredning

Inledningsvis utredde polisen försvinnandet både som ett misstänkt brott och som en olycka. Men utredningen om brott lades ned den 1 mars.

Erika Borg är nu orolig för att polisen har låst sig vid tanken om att Mattias har råkat ut för en olyckshändelse.

– Jag är rädd att det har blivit lite för mycket prestige i detta. Att man kanske inte tar upp brottsutredningen igen – trots att det finns saker som behöver utredas. Jag hoppas verkligen inte att det är på det sättet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Upphittad strumpa tillhör försvunne Mattias, 17

ÄMNEN I ARTIKELN

Försvunne Mattias Borg, 17

Ljungby

Försvunna personer