18-åring lurade pojkar på hundratusentals kronor

Publicerad 2018-08-28

En 18-årig man åtalas för flera fall av bedrägeri och utpressning efter att ha lurat unga pojkar på tusentals kronor.

Totalt rör det sig om över 130 000 kronor.

Det var i våras som den unga kvinnan ”Josefin” skrev på tonårsappen Yubo och olika dejtingsajter att hon var i stort behov av pengar. Hon hade skulder och behövde pengar till mat och hyra.

Enligt polisens förundersökning utgav hon sig för att sälja bilder och videos av sexuell karaktär, i andra att hon ville träffa pojkarna för att ha sex eller inleda en relation.

– I de flesta fall har konversationen varit av flörtig eller smickrande karaktär. Man har fått någon att tro att man är intresserad och kan be om pengar, säger kammaråklagare Malin Niklasson.

Hotade med misshandel

På andra sidan skärmen fanns dock ingen Josefin.

Polisens förundersökning pekar i stället mot en 18-årig man från Blekinge som nu åtalas för att under falskt alias lurat till sig pengar genom utpressning och bedrägeri.

Majoriteten av de målsägande är minderåriga pojkar hemmahörande i olika delar av landet.

Enligt åtalet hade 18-åringen kontakt med pojkarna genom bland annat Snapchat och lyckades övertala 14 av de 17 pojkarna att föra över pengar – en av dem så mycket som 61 000 kronor.

När mannen inte fick pengarna ska han, enligt åtalet, ha börjat skicka hotfulla meddelanden. Han ska bland annat ha hotat om att anmäla pojkarna för olika sexualbrott som våldtäkt och sexköp, och dessutom skriva om detta på internet. Han skrev även att ett antal personer skulle söka upp pojkarna och utsätta dem för våld.

Åtalas för penningtvätt

Under perioden 28 juni-3 juli i år utgav en person sig för att hyra ut lägenheter i Göteborg och Stockholm. Genom kontakten med intresserade lyckades personen komma åt stora summor pengar.

Dessa pengarna fördes över till den 18-årige mannens konto. Totalt rör det sig om 129 305 kronor som 18-åringen ska ha använt för att köpa kryptovalutor, och han åtalas därför för pengatvätt.

Åklagare Malin Niklasson uppger att de inte har kunnat fastställa vem som ligger bakom lägenhetsannonserna. Den åtalade har medgett att han har tagit emot pengarna, men nekar att han själv skulle ligga bakom annonserna.

Totalt åtalas mannen på 23 punkter. 31 augusti inleds rättegången och vid en fällande dom kan det bli fängelsestraff.

– Var brott för sig, både utpressning, bedrägeri och penningtvättsbrott har en straffskala med ett fängelsestraff på ett par månader. Vad det landar på kan jag inte svara på, men det rör sig om ett fängelsestraff på över ett år om man ser på det totala straffvärdet, säger åklagare Malin Niklasson.

Följ ämnen i artikeln